Smördegspaj med sparris och parmesankräm

NYHET
koket.se
Smördegspaj med sparris och parmesankräm
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Smördegspaj med sparris och parmesankräm

15 ingredienser

30 min

En snabb, enkel och öppen smördegspaj på vårens första sparris och som serveras med en krispig sallad. En smördegspaj är också ett perfekt sätt att ta vara på helgens rester.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner

Paj

  • 1 förp smördeg
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g parmesanost, finriven
  • 250 g grön sparris, trimmade
  • 1 kruka färsk gräslök, finhackad
  • 50 g pinjenötter
  • 1 ägg, vispat med lite vatten Salt och peppar

Sallad

  • 2 gemsallad
  • 200 g körsbärstomater, olika färger
  • 1 silverlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

Paj och parmesankräm

  1. Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft.
  2. Blanda crème fraîche, parmesan och riv ned vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla ut den färdiga smördegen och skär som en ram runt smördegen, ca 1-1,5 cm in från kanten. Pensla ramen med ägg och nagga mittendelen med en gaffel.
  4. Fördela röran jämnt på smördegen (inte på den penslade ramen) och förgrädda i ugnen i 12 min.
  5. Bryt av ändarna på sparrisen (då den den lätt blir torr och träig) Ta ut pajskalet och lägg på sparrisen, ringla över eller pensla olivolja och flingsalt. Strö över pinjenötter. Baka ytterligare 10 min.
  6. Ta ut smördegen och toppa med hackad gräslök.

Sallad

  1. Blanda olivolja med vinäger, salt och peppar i botten av en salladsskål.
  2. Skiva löken tunt, vänd runt i dressingen och låt löken marinera där några minuter.
  3. Dela tomaterna och bryt salladen och lägg ovanpå löken. Bland runt allt precis innan servering. Toppa med hackad gräslök.