Oxfilé med smördegsinbakad potatis

Oxfilé med smördegsinbakad potatis
Foto: Tv4

Oxfilé med smördegsinbakad potatis

Av: Thomas - Luleå

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 30 m

Oxfilé med smördegsinbakad potatis, pepparsås och sparrisknyten är både lyxigt och gott till middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé med sparrisknyten

  • 1 kg oxfilé
  • 2 msk smör att steka i
  • salt (från kvarn)
  • peppar (från kvarn)
  • 120 g lufttorkad skinka
  • 1 knippe sparris [250 g]

Smördegsinbakad potatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • 25 g smör
  • 0,5 dl grädde
  • 150 g färskost, vitlökssmak
  • 250 g smördeg
  • 2-3 dl Västerbottensost, riven
  • salt (från kvarn)
  • peppar (från kvarn)

Pepparsås

  • 1 msk smör
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk soja
  • 0,5 msk rosépeppar, hel
  • 0,5 msk grönpeppar, hel
  • 0,5 krm malen svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 0,5 krm vitpeppar, mald

Gör så här

Oxfilén med sparrisknyten

  1. Skär filén i bitar om cirka 200 gram.
  2. Smält smöret i stekpannan och stek filén tills önskat resultat ca 57 grader (medium) salta och peppra rikligt (kvarn).
  3. Rulla den lufttorkade skinkan runt 2 sparrisar och stek dessa i cirka 5 minuter eller tills de ser färdiga ut. Totalt fyra knyten till 4 portioner.

Smördegsinbakad potatis

  1. Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills de börjar att gå sönder.
  2. Slå bort vattnet och tillsätt smöret och grädden, använd elvisp med degkrokar för att grovfördela.
  3. Fördela färskosten på smördegen och bred ut potatisen ca 1,5 cm tjockt lager på smördegen. Strö över västerbottensosten och krydda med salt och peppar efter smak.
  4. Rulla ihop som en rulltårta och skär i cirka 3-4 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och toppa med lite ost.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter eller tills färgen ser bra ut.

Pepparsås

  1. Smält smöret i en kastrull, smula ned buljongtärningen, tillsätt soja och rör om.
  2. Mal rosé- och grönpeppar i en mortel och rör ner i kastrullen, tillsätt till sist grädden och vitpeppar. Sjud på svag värme cirka 15 minuter.