Råstekt vit sparris med pocherat ägg

Råstekt vit sparris med pocherat ägg
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Råstekt vit sparris med pocherat ägg

2

8 steg att laga

15 ingredienser

40 min

Lyxig förrätt med vit sparris, pocherat ägg och gröna blad i forma av nässlor, kirskål och spenat. För att få sparrisen perfekt gravar Tom den kort i socker och salt före stekningen. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 16 vit sparris (klass AA)
  • strösocker
  • salt
  • olja

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • salt

Gröna blad

  • 200 g nässlor, alt kirskål eller annat ogräs som går att äta
  • 50 g babyspenat
  • 0,5 citron, skalet
  • smör
  • salt

Garnering

  • färsk körvel, plockad
  • 2 dl parmesanost, nyriven

Gör så här

  1. Stekt sparris
    Skala sparrisen. Lägg dem plant i en form. Salta och sockra dem. Låt stå och grava ca 20 minuter medan du förbereder resten.
  2. Torka av den gravade sparrisen med hushållspapper.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen i olja tills den fått fin färg och blivit mjuk.
  4. Pocherade ägg
    Koka upp vatten och ättika. Knäck äggen i en bunke. Gör en virvel i vattnen och lägg i äggen. Sänk temperaturen. Låt pochera ca 3-5 minuter. Smaka av med salt.
  5. Gröna blad
    Koka nässlorna ca 1 minut i saltat vatten. Häll av. Skölj och plocka babyspenat.
  6. Fräs nässlor och spenat i smöret i en stekpanna. Smaka av med salt och finrivet citronskal.
  7. Servering
    Lägg upp sparrisen på tallrikar. Toppa med de frästa nässlorna och plockad körvel. Riv över parmesan och toppa med ett pocherat ägg. Ringla gärna över lite olivolja.
  8. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från sparrisen för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga sparrisrätt. /Köket-redaktionen