sparris

Så kokar du perfekt sparris!

Åh vad vi älskar sparris! Och visst är det gott när man sätter tänderna i en alldeles perfekt kokad sparris? Här får du bästa tipsen hur du lyckas med den vita och gröna sparrisen!

Koka grön sparris
Nedre delen av gröna sparrisar är träig, så bryt av några centimeter av foten där den knäcks naturligt. Koktid på grön sparris varierar efter hur tjock den är, men att sjuda i saltat vatten i ca 5 minuter brukar bli lagom. Testa med en potatissticka - det ska fortfarande vara lite motstånd när den är klar! Sjud gärna din sparris i en vid panna så de får sträcka ut sig ordentligt. 

_Recept med grön sparris >>
_
Koka vit sparris
Den här rackaren behöver du skala! Ta en potatisskalare och börja nedanför knoppen så du får bort alla hårda fjäll. Ansa bort lite nedtill också, sen kan du lägga ner den i sjudande vatten. Vit sparris har lite längre koktid än sin gröna kompis, men även här kan du prova dig fram med sticka. Lite citron i kokvattnet gör gott! 

Recept med vit sparris >>

Färsk sparris håller sig ett par dagar i rumstemperatur. Sätt nedre delen av stjälkarna i ett glas med vatten i kylskåpet så håller den sig över en vecka i kylskåp! Sparris går även bra att frysa.

​Visste du att grön sparris växer så här fint? Bara att skörda när de fått rätt längd. Vit sparris växer under jorden och skördas när knopparna tittar upp.

Foto (från Mandelmanns gård): Celilia Möller

Populära recept med sparris