Kycklingspett med chiliaioli
Kycklingspett med chiliaioli
17 ingredienser
30 min + tid i kylen
"Allt i matväg som går att trä på en pinne är perfekt att grilla. Men man kan ju trä på allting på en pinne kom jag på nu!" /Per
Ingredienser
- 800 g kycklingfilé
- salt
- peppar
Marinad
- 2 klyftor vitlök
- 1 limefrukt
- 0,5 röd chilifrukt
- 4 msk olivolja
- 2 msk paprikapulver
- salt
- peppar
Chiliaioli
- 2-3 klyftor vitlök
- 0,5 limefrukt
- 2 äggulor
- 2,5 dl neutral olja
- salt
- peppar
- 2 cm chilifrukt [eller 1 knivsudd chilipasta]
Gör så här
- Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
- Pressa vitlöksklyftorna och limen till marinaden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alltsammans med resten av ingredienserna till marinaden i en bunke.
- Skär kycklingfilén i 2 cm stora tärningar. Lägg ner dem i marinaden och blanda runt. Låt marinera i kylen i minst 2–3 timmar, gärna längre.
- Trä upp kycklingköttet på spetten (olja in spetten först om de är av metall) och grilla det runt om i 4–5 minuter.
- Servera med en het chiliaioli.
Chiliaioli
- Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
- Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
- Smaka av aiolin med salt, peppar och lite finstrimlad ur- kärnad färsk chilifrukt eller chilipasta.