Grillad laxsida med hollandaisesås

NYHET
Grillad laxsida med hollandaisesås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Grillad laxsida med hollandaisesås

13 ingredienser

40 min

Elegant grillmiddag med sockersaltad laxsida vackert grillad och serverad med vad som många nog anser vara den godaste såsen till fisk, en klassisk hollandaisesås gjord från grunden.

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g laxfilé, i bit utan skinn
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk chiliflakes
  • 1 purjolök, grovt skuren
  • 2 silverlökar, grovt skurna
  • 600 g potatis, tunt skurna
  • rapsolja

Hollandaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 0,5 citron, pressad juice
  • cayennepeppar, efter smak
  • salt

Gör så här

Hollandaisesås

  1. Smält smöret och låt "grumset" sjunka till botten (skira smöret kallas detta för, håll det runt 50 grader).
  2. Vispa ihop äggulor och citronjuice i en kastrull på svag värme, vispa tills gulorna tjocknat och håller samma värme som smöret.
  3. Vispa i smöret i en tunn stråle i äggulorna, om såsen tjocknar för mycket, droppa i lite vatten och fortsätta vispa i smör. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Grillad lax

  1. Gnid in laxsidan med salt, socker och chiliflakes. Låt stå och snabbrimma ca 10-20 minuter.
  2. Blanda purjolök, lök och potatis med salt, rapsolja och dill. Bottna ett folieark med grönsaksblandningen. Lägg laxen ovanpå, vik in kanterna lite så att paketet blir tätt intill laxen men öppet uppåt. Grilla under lock ca 15 minuter.

Servering

  1. Servera den nygrillade laxen med grönsakerna och hollandaisesåsen.