Grillad sötpotatis med bönsallad och bbq-majonnäs

29 röster
30 m
4
Grillad sötpotatis med bönsallad och bbq-majonnäs
Foto: TV4

Lägg skivor av sötpotatis på grillen. Tillsammans med en bbq-kryddad majonnäs och en matig sallad på färska bönor och borlottibönor blir det en somrig favorit. 


Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 600 g sötpotatis
  • 1 förp konserverade borlottibönor (400 g)
  • 1 kruka persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 400 g färska haricots verts
  • 4 färska knipplökar

Bbq-majonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • rapsolja
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tänd grillen om du vill tillaga rätten i en utegrill. Det går också bra att grilla i en grillpanna på spisen.
  2. Blanda ingredienserna till majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå framme tills servering.
  3. Häll av och skölj borlottibönorna väl.
  4. Hacka persiljan och riv vitlöken.
  5. Blanda vitlök och persilja med olivolja och citronsaft (spara citron att lägga på grillen) i en bunke. Krydda med salt och peppar. Tillsätt borlottibönorna och rör runt.
  6. Skär ev bort ändarna på haricots vertsen. Stek haricots verts i en torr stekpanna tills de har fått lite färg runt om.
  7. Skär sötpotatisen i tjocka skivor, ca 0,5 cm. Pensla med rapsolja.
  8. Lägg de färska lökarna på gallret och grilla tillsammans med sötpotatisen. Lägg även på citronen med snittytan mot gallret.
  9. Potatisen behöver ett par minuter på varje sida, löken det dubbla.
  10. Halvera löken och ta bort det brända skalet. Skär i grova bitar och blanda ned i bönsalladen, gör samma sak med haricots vertsen.
  11. Servera bönsalladen med sötpotatisen och såsen, pressa den grillade citronen över vid servering.
  12. Glöm inte att matsortera skal färsk lök och vitlök för en mer hållbar matlagning och njut av din grillade sötpotatis med bönsallad och bbq-sås! /Köket-redaktionen
22 juni 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...