Grillad lax med chilimajo och färskpotatis

POPULÄRT
Grillad lax med chilimajo och färskpotatis
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Grillad lax med chilimajo och färskpotatis

21

19 ingredienser

40 min

Zeina lagar en enkel, somrig och härlig måltid med grillad lax penslad med en supergod marinad med chili, soja och honung och serverar med chilimajonnäs och färskpotatis. 

Ingredienser

portioner6
  • ca 800 g laxfilé med skinn, i bit
  • 75 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • peppar
  • 3 citroner, halverade

Chilimajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • ca 3-4 msk sriracha
  • 0,5-1 limefrukt, pressad saft
  • 1 salladslök, tunt skivad
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • salt

Till servering

  • 1 kg färskpotatis, kokt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt pressad eller riven vitlök, rivet skal och juice från citron, honung, koriander, hackad chili, soja, salt och peppar. Blanda allting ordentligt.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till chilisåsen. Smaka av och se om något mer behövs.
  3. Skär laxsidan i portionsbitar. Lägg på ett fat och pensla med lite av marinaden. Lägg laxbitarna med skinnet nedåt på varmt galler på grillen. Lägg på citronerna med snittytan ned. Låt grilla under lock. Pensla laxen ytterligare en gång med marinaden under grillningen.
  4. Servera laxen med grillade citronhalvor, kokt färskpotatis och chilmajo.