Helgrillad provensalsk kyckling

13 röster
1 h
4
Helgrillad provensalsk kyckling
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 hel kyckling
  • 1 skiva surdegsbröd, tjock skiva

Kryddmix

  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Tomat- och olivsallad

  • 2 schalottenlökar
  • rödvinsvinäger
  • 2 tomater
  • 0,5 dl svarta oliver utan kärnor, små
  • 1 citron, saft och finrivet skal
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 gemsallad, skuren i klyftor
  • 1 grönsallad

Gör så här

  1. Ta bort vingspetsarna och topparna på kycklinglåren. Klipp bort ryggbenet och vänd kycklingen upp och ner. Platta till den så den blir så jämntjock som möjligt. Snitta låret på flera ställen så värmen kommer in jämnt.
  2. Blanda olivolja, citron och vitlök till en marinad.
  3. Stöt kryddorna tillsammans i en mortel.
  4. Skär en tjock skiva surdegsbröd.
  5. Pensla lite av den smaksatta oljan på bägges sidor av brödet (resten används till kycklingen). Salta och peppra
  6. Gnid in kycklingen med kryddblandningen och salta.
  7. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Blanda med vinägern. Låt stå.
  8. Tärna tomater och oliver. Blanda med salt, peppar, chiliflakes, skal och saft från citron, finhackad persilja och olivolja.
  9. Grilla kycklingen på indirekt värme, ca 40-50 minuter. Skär ett snitt i den för att kolla den är klar.
  10. Grilla brödet så den får fin yta.
  11. Lägg upp kycklingen på ett stort fat tillsammans med grönsallad och tomat- och olivsalladen. Bryt brödet i bitar och toppa med dem.
  12. Glöm inte att matsortera rester från lök och citron för en mer hållbar matlagning och njut av din grillade kyckling! /Köket-redaktionen
27 juni 2020