Midsommarknytis

Midsommarknytis

Ordna knytkalas till midsommar! Dela upp recepten och laga några rätter var, enklare och trevligare kan det knappast bli.

Bjud gästerna på tillbehör som till exempel rostad färskpotatis eller ett härligt brytbröd som räcker till många, så tar gästerna med sig något ett grilla. Enkel mat för gästerna att ta med på kalaset kan vara laxfilé eller kycklingspett. Låt dig inspireras av våra bästa knytisrecept till midsommar nedan.

Fler recept till midsommar

Stor sommarspecial!
Midsommarknytis

Buffé
Populära potatissallader
Önskas: En söt midsommar
Smörgåstårta till midsommar
Allt för grillälskaren
Gott och grönt på grillen
Sill till midsommar
Kyckling på spett
Magiska röda jordgubbar
Något gott i glaset
Fantastiska fläder!
Lax- och skaldjursspett på grillen
Rabarber för goda stunder
Härliga semester!
Sommarens söta
Blommor på menyn
Baka sommarens sagolika pajer

Dans runt stången
Seden med midsommarstång kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. De tidigaste avbildningarna vi har av midsommarstänger finns i Erik Dahlbergs bok Suecia antigua, från 1600-talet. Att leka och dansa runt stången var från början ett sätt för människor att lära känna varandra.

Men det var inte alla som uppskattade denna form av gemenskap. Följande rapporterades från Björksäter i Västergötland 1689: Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elacka lefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas. Men som tur är blev det inget förbud och därför kan vi nu över 300 år senare fortfarande hoppa runt som små grodor i midsommar.

Källa: Nordiska museet

Bästa recepten till midsommar

Bröd till många