Midsommarknytis

Ordna knytkalas till midsommar! Dela upp recepten och laga några rätter var, enklare och trevligare kan det knappast bli.

Älskade midsommar! Solen lyser, musiken spelar och gästerna är många. 

Bjud gästerna på tillbehör som till exempel rostad färskpotatis eller ett härligt brytbröd som räcker till många. Låt gästerna ta med sig varsin sillsort, laxfilé, kycklingspett eller en kall pastasallad (barnen älskar det!) så finns det många alternativ att plocka ifrån. Ett läckert bål för vuxna och ett för barn är både inbjudande och gott. Som efterrätt är tårtor, paj och en frisk fruktsallad perfekt om ni är många!

Visste du att:

Dans runt stången
Seden med midsommarstång kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. De tidigaste avbildningarna vi har av midsommarstänger finns i Erik Dahlbergs bok Suecia antigua, från 1600-talet. Att leka och dansa runt stången var från början ett sätt för människor att lära känna varandra.

Men det var inte alla som uppskattade denna form av gemenskap. Följande rapporterades från Björksäter i Västergötland 1689:

Blef förbudit att uppsättia Midsommarstänger, att det elackalefwernet, som ungdomen der wid plägar bruka, måtte förbådas och avskaffas. 

Men som tur är blev det inget förbud och därför kan vi nu över 300 år senare fortfarande hoppa runt som små grodor i midsommar.

Källa: Nordiska museet

Bästa recepten till midsommar

Enkel och god festmat

Bröd till många

Midsommar