Bönbröd i långpanna

koket.se
bönbröd i långpanna
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Bönbröd i långpanna

9 ingredienser

40 min + jästid

"Det får gärna vara enkelt att baka bröd. Då blir det nämligen av. Det här är ett typiskt ”blir av–bröd”. Mixa bönor, blanda en deg och tryck ut i en långpanna. Sedan kan både du och degen jäsa ett gäng timmar, jobbet är redan gjort." /Lina

Se Lina Wallentinson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 förp färdigkokta små vita bönor [à 380 g, total avrunnen vikt ca 460 g]
  • 4 dl mjölk, kall (eller vatten)
  • 0,5 förp jäst [25 g]
  • 3 dl grovt rågmjöl [165 g]
  • 6 dl vetemjöl special (eller vetemjöl) [360 g]
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • olja (till formen)
  • vetemjöl (till formen)

Gör så här

  1. Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna slätt med mjölk (eller vatten) med hjälp av en stavmixer. Tillsätt jästen och mixa igen så att den löses upp.
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg.
  3. Tryck ut degen i en smord och mjölad långpanna. Strö eventuellt lite rågmjöl över.
  4. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i cirka 3 timmar eller tills degen jäst upp ungefär till det dubbla.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skåra i bitar, till exempel med en degskrapa.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt vila i formen i cirka 15 minuter, låt sedan svalna helt på galler.