Västerbottenpaj med rom och räkor
Västerbottenpaj med rom och räkor
16 ingredienser
1 h 10 min
Godaste ostpajen toppad med extra allt - räkor, stenbitsrom, gräddfil och gräslök. Ett måste på buffén till midsommar och kräftskivan.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl grahamsmjöl
- 125 g smör
- 2 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 gul lök
- 300 g Västerbottensost, riven
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk dill, hackad
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Topping
- 200 g skalade räkor
- 1,5 dl gräddfil
- 1 burk röd stenbitsrom
- 2 msk gräslök, finskuren
Gör så här
Pajdeg
- Blanda mjöl och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop.
- Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda i 10 minuter.
Fyllning
- Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör.
- Blanda ihop ägg och grädde samt hackad dill och stekt lök. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg osten i botten av det gräddade pajskalet, slå på fyllningen och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
- När pajen svalnat toppar du med räkor, rom, gräddfil och gräslök.