Västerbottenpaj med rom och räkor

POPULÄRT
Västerbottenpaj med rom och räkor
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Västerbottenpaj med rom och räkor

18

8 steg att laga

16 ingredienser

1 h 10 min

Godaste ostpajen toppad med extra allt - räkor, stenbitsrom, gräddfil och gräslök. Ett måste på buffén till midsommar och kräftskivan.

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 300 g västerbottensost, riven
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk dill, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Topping

  • 200 g skalade räkor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 2 msk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda mjöl och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop.
  3. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda i 10 minuter.
  5. Fyllning
    Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör.
  6. Blanda ihop ägg och grädde samt hackad dill och stekt lök. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg osten i botten av det gräddade pajskalet, slå på fyllningen och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
  8. När pajen svalnat toppar du med räkor, rom, gräddfil och gräslök.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer