Västerbottenpaj med rom och räkor

POPULÄRT
koket.se
Västerbottenpaj med rom och räkor
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Västerbottenpaj med rom och räkor

16 ingredienser

1 h 10 min

Godaste ostpajen toppad med extra allt - räkor, stenbitsrom, gräddfil och gräslök. Ett måste på buffén till midsommar och kräftskivan.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk dill, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Topping

  • 200 g skalade räkor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • 2 msk gräslök, finskuren

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop.
  3. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör.
  2. Blanda ihop ägg och grädde samt hackad dill och stekt lök. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg osten i botten av det gräddade pajskalet, slå på fyllningen och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat.
  4. När pajen svalnat toppar du med räkor, rom, gräddfil och gräslök.