Pannacottapaj med sommarbär
Pannacottapaj med sommarbär
12 ingredienser
40 + 35 minuter
Lisas pannacottapaj är en somrig och härlig pannacotta fylld med vaniljkräm och toppad med sommarbär. Recept från boken Till sommaren.
Läs mer om boken
Ingredienser
pajdeg
- 4,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 0,5 tsk salt
- 125 g smör, kylskåpskallt
- 1 ägg
Pensling
- 1 äggula, uppvispad
- 1 tsk grädde
Fyllning
- 4,5 gelatinblad
- 1-2 vaniljstänger
- 7,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 1 l säsongens bär
Gör så här
- Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.
- Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig
- blandning.
- Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
- Kavla ut degen till en tunn rundel (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
- Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.
- Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter.
- Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.
- Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills det börjar få färg.
- Blanda äggulan och grädden för pensling och pensla genast den varma bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella naggningshål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
- Lägg fröna och de urskrapade stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och socker och koka upp.
- Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen.
- Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då under tiden.
- Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen.
- Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar, eller tills fyllningen har stelnat.
- Toppa pajen med bären innan den serveras.