Denna jordgubbstårta med citronbotten, frasig maräng, mandelflarn, vaniljgrädde och hyvlad rabarber är en ultimat midsommartårta! Enkel att göra eftersom den bakas i långpanna och såå underbart god. Dessutom är den glutenfri, så att alla kan få smaka!
Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
bitar
Maräng
4 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker
50 g mandelspån
Citronbotten
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Strösocker
4 äggulor
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
0,5 citron, zesten (det gula på skalet)
Garnering
4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
750 g jordgubbar
1 rabarber
mynta
Dansukker Florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggulor och äggvitor i två olika bunkar.
Maräng
Vispa upp äggvitorna till ett hårt marängskum. Tillsätt lite strösocker i taget tills du har en fast maräng.
Citronbotten
Häll strösocker och smör i bunken med äggulorna. Vispa tills det blir en krämig smet.
Blanda ihop potatismjöl och bakpulver så att bakpulvret fördelas jämt. Sikta ner i äggulesmeten.
Tillsätt mjölk och citronzest. Rör ihop till en jämn smet.
Tårta
Klä en långpanna, 30x40 cm, i bakplåtspapper. Olja in bakplåtspappret lite så släpper tårtan lättare sedan.
Häll citronsmeten i formen och bred ut till ett jämnt, tunt lager.
Klicka ut marängsmeten ovanpå citronsmeten och bred ut jämnt.
Strössla över mandelspån.
Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt.
Förbered rabarberkrullorna så länge. Hyvla rabarber tunt med en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en bunke med iskallt vatten och isbitar. Låt dra i ca 20 minuter tills rabarbern krullat ihop sig.
Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsocker.
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Halvera tårtan. Bred grädde och strö jordgubbar på ena botten. Placera andra halvan ovanpå och upprepa processen. Dekorera med rabarberkrullor, mynta och florsocker.
Tips! Tårtan går lika bra att göra i en våning - då blir det ännu enklare!