Champagne header

Champagne - redaktionens 7 favoriter!

Dryckernas Rolls Royce. De delikata bubblorna som älskas av så många och som på några sekunder skapar en känsla av lyx. Vi på redaktionen är inga utbildade sommelierer, men vi älskar skumpa! Här är våra 7 favoriter!

Området Champagne är ungefär lika stort - eller litet - som Uppland. Nästan all mark består av odlingar och vingårdar, uppdelade på hela 319 byar. Generellt kan man säga att all champagne görs på tre druvor, Chardonnay (grön druva), Pinot Noir (blå druva) och Pinot Meunier (blå druva). 

Smaken på champagne kan variera en hel del och vi på redaktionen har olika smaker när de kommer till bubblor. Här är våra topp 7 favoriter - dessutom alla runt 500-lappen!


Diebolt-Vallois, Prestige Brut
Nr 7723, Alkoholhalt 12,5 %, Sockerhalt 4 g/l, 489 kr

En champagne i min smak. Lättdrucken men med djupa smaker.

Smak: Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, honung och grapefrukt.
Isabels kommentar: WOW! Denna champagne doftar brödigt och friskt. När jag smakar är det små, fina bubblor som kittlar underbart i munnen och jag känner direkt att det är en champagne i min smak. Lättdrucken men med djupa smaker. Detta är en perfekt dryck att njuta av till småplock i gott sällskap eller varför inte till fisk eller skaldjur? 5/5 i betyg!


_

Bollinger, Special Cuvée Brut
Nr 7418, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 5 g/l, 599 kr

Jag har inte druckit jättemånga champagner tidigare men måste ändå säga att detta var något alldeles extra

Smak: Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, torkade aprikoser, hasselnötter, vit choklad och grapefrukt.
Ellinors kommentar:  En lyxig champagne från det anrika champagnehuset Bollinger. Den doftar tydligt av rostat bröd, bubblorna är fina och den har en mycket frisk och fräsch smak av gula äpplen och nötter. Jag har inte druckit jättemånga champagner tidigare men måste ändå säga att detta var något alldeles extra, underbart god helt enkelt. En perfekt champagne att dricka när man vill fira något eller bara vill lyxa till det.


Charles Heidsieck, Brut Réserve
Nr 77522, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 7 g/l, 539 kr

Det här en en riktig favorit hos mig när något ska firas. Du får mycket champagne för pengarna

Smak: Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin
Linas kommentar: Den här champagnen doftar verkligen helt ljuvligt av rostat bröd och är gyllene i färgen. Torr, frisk, elegant och jag älskar de djupa smakerna av bröd och mogna frukter. Bara så bra! Det här en en riktig favorit hos mig när något ska firas. Du får mycket champagne för pengarna!


Champagne Taittinger Demi-sec
Nr 7941, Alkoholhalt 12,5 %, Sockerhalt 34 g/l, 499 kr

Jag gillar inte små vassa, sträva bubblor utan mer söta och mjuka - detta är en klar favorit som jag rekommenderar alla svårflörtade att testa!

Smak: Nyanserad, fruktig smak med sötma, inslag av gula äpplen, rostat bröd, persika, honungsmelon, citrus och fransk nougat.

Helenas kommentar: Jag har tyvärr aldrig upplevt den där "wow-känslan" med champagne generellt - förutom med denna som golvar smaklökarna totalt! Det här vinhuset är ett av de äldsta husen i Champagne med anor från 1734 - så de kan verkligen sin champagne! Jag gillar lite sötare varianter och denna är en sk "Champagne demi-sec", vilket betyder att den innehåller mer socker. Den är oerhört mjuk och fruktig i smaken och passar perfekt att dricka som den är, men passar också bra till efterrätter eller faktiskt heta, asiatiska rätter. En klar favorit som jag rekommenderar alla svårflörtade att testa!


Deutz Brut Classic
Nr 7487, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 7 g/l, 539 kr

Små utsökta bubblor med en enkel och ren smak och låg sötma som jag föredrar 

Smak: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus.
Katarinas kommentar:  I denna champagne hittar du mängder av små små fina alldeles utsökta bubblor som brusar. Smaken är enkel och ren. Frisk och och lätt med smak av röda äpplen, valnötter och citrus. Låg sötma vilket jag föredrar. En god champagne med anor från 1838 då det grundades på vingården Aÿ där druvorna till denna champagne plockas än idag. En väldigt fin och god champagne att förgylla en högtid med!


Champagne redaktionens favoriter Rebecca

Louis Roederer, Collection 244
Nr 7602, Alkoholhalt 12%, Sockerhalt 0,7g/l, 559 kr

Bubbel är min absoluta favoritdryck - den här till halstrade pilgrimsmusslor är en oslagbar kombo!

Smak: Mycket torr, nyanserad och frisk smak med inslag av rostat bröd, gula äpplen, hasselnötter, honung, apelsin och vit choklad.
Rebeccas kommentar:  Bubbel är min absoluta favoritdryck och när det vankas fir vill man gärna lyxa till det med riktig Champagne. De tydliga mineralerna, fräscha fruktigheten och mogna smaken från Louis Roederer gifter sig perfekt med fisk, skaldjur, vegetariskt och ljust kött. Jag kan varmt rekommendera den här flaskan till halstrade pilgrimsmusslor, en oslagbar kombo som du kommer tacka mig för sen!


Budgettips!!
Redaktionen testade i år champagnen "Palmer & Co Brut Reserve" och alla var eniga om att den var tvungen att komma in på topplistan som en riktig god champagne, lättdrucken med fina små bubblor - och till ett bra pris!


Palmer & Co Brut Reserve
Nr 7372, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 0,7 g/l, 369 kr

Smak: Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, kex, aprikos, nougat och citrus.

Redaktionens kommentar: En riktig fullträff! Så god och enkel med små fina mjuka bubblor - passar redaktionens alla smaklökar - och man villl gärna ha ett glas till! Passar perfekt till små löjromssnittar, som välkomstdrink eller vid 12-slaget på nyårsafton. Extra plus för priset!

Sabrera champagne - så gör du!
TIPS!
Sommelier Mischa Billing visar hur du enklast sabrerar en champagne.
Slå på klippet och ta del av Mischas tips och trix.