5 champagne du måste prova - redaktionens favoriter

Dryckernas Rolls Royce. De delikata bubblorna som älskas av så många och som på några sekunder skapar en känsla av lyx. Vi på redaktionen är inga utbildade sommelierer, men vi älskar skumpa! Här är våra 5 favoriter!

Området Champagne är ungefär lika stort - eller litet - som Uppland. Nästan all mark består av odlingar och vingårdar, uppdelade på hela 319 byar. Generellt kan man säga att all champagne görs på tre druvor, Chardonnay (grön druva), Pinot Noir (blå druva) och Pinot Meunier (blå druva). 

Smaken på champagne kan variera en hel del och vi på redaktionen har olika smaker när de kommer till bubblor. Här är våra topp 5 favoriter - dessutom under 500-lappen!

Diebolt-Vallois, Prestige Brut
Nr 7723, Alkoholhalt 12,5 %, Sockerhalt 4 g/l, 399 kr

En champagne i min smak. Lättdrucken men med djupa smaker.

Smak: Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, kex, honung och grapefrukt.
Isabels kommentar: WOW! Denna champagne doftar brödigt och friskt. När jag smakar är det små, fina bubblor som kittlar underbart i munnen och jag känner direkt att det är en champagne i min smak. Lättdrucken men med djupa smaker. Detta är en perfekt dryck att njuta av till småplock i gott sällskap eller varför inte till fisk eller skaldjur? 5/5 i betyg!


Bollinger, Special Cuvée Brut
Nr 7418, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 5 g/l, 499 kr

Jag har inte druckit jättemånga champagner tidigare men måste ändå säga att detta var något alldeles extra

Smak: Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, torkade aprikoser, hasselnötter, vit choklad och grapefrukt.
Ellinors kommentar:  En lyxig champagne från det anrika champagnehuset Bollinger. Den doftar tydligt av rostat bröd, bubblorna är fina och den har en mycket frisk och fräsch smak av gula äpplen och nötter. Jag har inte druckit jättemånga champagner tidigare men måste ändå säga att detta var något alldeles extra, underbart god helt enkelt. En perfekt champagne att dricka när man vill fira något eller bara vill lyxa till det.

Charles Heidsieck, Brut Réserve
Nr 77522, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 7 g/l, 469 kr

Det här en en riktig favorit hos mig när något ska firas. Du får mycket champagne för pengarna

Smak: Nyanserad, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nougat och mandarin
Linas kommentar: Den här champagnen doftar verkligen helt ljuvligt av rostat bröd och är gyllene i färgen. Torr, frisk, elegant och jag älskar de djupa smakerna av bröd och mogna frukter. Bara så bra! Det här en en riktig favorit hos mig när något ska firas. Du får mycket champagne för pengarna!

Champagne Taittinger Demi-sec
Nr 7941, Alkoholhalt 12,5 %, Sockerhalt 34 g/l, 439 kr

Jag gillar sötare varianter - detta är en klar favorit som jag rekommenderar alla svårflörtade att testa!

Smak: Nyanserad, fruktig smak med sötma, inslag av gula äpplen, rostat bröd, persika, honungsmelon, citrus och fransk nougat.

Helenas kommentar: Jag har tyvärr aldrig upplevt den där "wow-känslan" med champagne generellt - förutom med denna som golvar smaklökarna totalt! Det här vinhuset är ett av de äldsta husen i Champagne med anor från 1734 - så de kan verkligen sin champagne! Jag gillar lite sötare varianter och denna är en sk "Champagne demi-sec", vilket betyder att den innehåller mer socker. Den är oerhört mjuk och fruktig i smaken och passar perfekt att dricka som den är, men passar också bra till efterrätter eller faktiskt heta, asiatiska rätter. En klar favorit som jag rekommenderar alla svårflörtade att testa!

Deutz Brut Classic
Nr 7487, Alkoholhalt 12 %, Sockerhalt 7 g/l, 449 kr

Små utsökta bubblor med en enkel och ren smak och låg sötma som jag föredrar 

Smak: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, valnötter och citrus.
Katarinas kommentar:  I denna champagne hittar du mängder av små små fina alldeles utsökta bubblor som brusar. Smaken är enkel och ren. Frisk och och lätt med smak av röda äpplen, valnötter och citrus. Låg sötma vilket jag föredrar. En god champagne med anor från 1838 då det grundades på vingården Aÿ där druvorna till denna champagne plockas än idag. En väldigt fin och god champagne att förgylla en högtid med!