Champagne - från budget till lyx

Champagne - en bubblig, lyxig, gyllene favoritdryck som får alla sommelierers ögon att tindra. Vi frågade Maya Samuelsson vad som gör drycken så speciell och om härliga tips på god champagne i olika prisklasser - från budget till lyx!

Varför börjar det alltid glittra i en sommeliers ögon när ämnet champagne kommer upp?

Det finns något härligt med viner som talar för sitt område, viner som du i princip inte kan kopiera och göra någon annanstans i världen utan att de faktiskt kommer att smaka annorlunda. Ju mer vi lär oss om att göra vin, ju duktigare vinmakaren blir, ju svårare kan det bli att känna vart vinet kommer ifrån. Champagne är ett av de viner som man med en tränad näsa nästan alltid känner igen. Det i kombination med att det är en kolossalt god dryck får oss att smälta.

Enligt dig Maya, vad är en ”PERFEKT” champagne?

- Jag är ett fan av mogna viner och Champagne hör till en av de drycker vi kan lagra längst. Så en balanserad Champagne med mognad på 20, 30 kanske 40 år, ja då kommer jag springande. Jag blir också mycket charmad av doften på vinet. Med komplexitet menas enkelt uttryckt att det finns en massa små aromer i vinet som bidrar till stor helhetsdoft. Ett komplext vin kan du dofta på och hela tiden upptäcka nya spännande sidor. Då är jag hemma.

Passar champagne till någon speciell mat?

- Den största delen av all champagne är torr, alltså vi upplever ingen sötma i vinet. Champagne är också Frankrikes nordligaste vinappellation med ett väldigt svalt klimat vilket leder till en oerhört hög syra i vinet. Dessa två egenskaper tillsammans gör att vi inte ska servera de syrliga vinerna till någon sötma då det kommer göra champagnen ännu surare och mycket av de fina smakerna dämpas. Annars kan man faktiskt servera champagne till det mesta! Skaldjur, fisk, kyckling och fläsk är mums. Gärna med feta, salta, syrliga och eller friterade tillbehör. Var dock försiktig med rött kött då det kan blir lite väl kraftigt och ta över Champagnen.

Vad är det egentligen som gör champagne så dyr?

- En kombination av att det är en dyr tillverkningsmetod, ett begränsat område men samtidigt stor efterfrågan från välden och en mängd krav som måste uppfyllas vilket ger en hög lägsta kvalité. Det svala och karga klimatet ger inte heller stora skördar vilket innebär att druvorna blir dyra. Men självklart ligger det en bra marknadsföring i bakgrunden också.

Mayas tips på champagne - från budget till lyx: 


La Chouette de Champillon, Blanc de Noirs. Nr 77366, 259 kr.

Kan du lite franska så översätter du snabbt ”Blanc de Noirs” till ”vitt av svart”. Med detta menar vi att man gör ett vitt vin på svarta (blåa på svenska) druvor. Färgen sitter nämligen i druvans skal. Pressar du således druvorna snabbt och tar bort skalen får du en vit juice. I Champagne består över två tredjedelar av vinplanteringarna av de blåa druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier.

Blanc de Blancs Grand Cru Réserve. Nr 7450, 339 kr.

Och nu kan även den som inte är flytande på franska lista ut att ”Blanc de blancs” således betyder att ”vitt av vitt” och är alltså en vit Champagne gjord på enbart vita druvor. Den stora vita druvan i Champagne är Chardonnay.

Leclerc Briant, Champagne Rosé. Nr: 7583, 429 kr.

När man gör rosévin i Champagne får man pga. av lång tradition bland rött och vitt vin för att få den rosa färgen och rätta smaken. I resterande delar av välden är detta inte tillåtet för kvalitetsvin utan då jobbar man istället med en kortare maceration. Maceration är när du låter de blåaskalen från duvorna ligga med en stund under jäsning för att laka ut färg till vinet. Alla röda viner macereras.

Louis Roederer, Brut Vintage. Nr 76510, 649 kr.

Vintage är när allt vin i flaskan kommer från en och samma årgång, det år som är utmärkt på etiketten. Detta hör till ovanligheterna i Champagne och görs enbart på viner med högre kvalité vilket då också medför att de blir dyrare. Traditionen är att blanda olika årgångar för att säkerställa att smaken blir den samma varje år vilket är svår med det ojämna klimatet.

Bollinger, La Grande Année Brut. Nr 7579, 1 499 kr.

Prestigevin är champagnehusets bästa vin. Då jobbar man bara med de bästa druvorna, från de bästa vingårdarna, gör vinet enbart de bästa åren och låter det ligga i många år på sin jästfällning. Detta vin ges ett eget namn för att skapa sitt eget varumärke. Denna prestige hör till Champagnehuset Bollinger.