Champagne rosa

15 fakta om champagne!

Brut, curvée, vintage och prestige... det är många begrepp i champagne-världen! Sommelier Maya Samuelsson berättar mer om världens populäraste bubblor!

Följ Maya Samuelsson på Instagram

Visste du att:

1. Champagne är egentligen ett stilla vin från början. Efter tillsats av socker och jäst får vinet jäsa ytterligare en gång, nu på flaskan, och det är då bubblorna skapas.

2. Det är bara mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne, det är så kallat ursprungsskyddat (andra mousserande viner som görs på samma sätt går under exempelvis Cava, Crémant eller Franciacorta).

3. Champagne har en kort och kall växtsäsong så druvorna hinner knappt mogna, det är därför syrahalten blir hög och vinet friskt. Jordmånen har hög halt av krita som ger vinet sin speciella karaktär.

 4. En flaska champagne måste ligga minst 15 månader i källaren för att bli godkänd, enligt fransk lag. För årgångsbetecknad champagne krävs minst 36 månader lagring.

5. Tre druvsorter används främst när man framställer champagne. Den gröna druvan Chardonnay och två blå, pinot noir och pinot meunier. 

6. Nästan all champagne som framställs är vit, trots att över två tredjedelar av alla druvor är blåa. Druvorna skördas för hand och pressas oerhört försiktigt - för att undvika att de blå skalen krossas och färgar skörden. 

7. Champagne har en tradition att blanda olika årgångar så, trots att klimatet kan variera kraftigt från år till år, ska champagnen smaka densamma. Dessa kallas Non Vintage (NV) och är årgångslösa och står för nästan 90% av all champagne.

8. Vintage är en annan typ av Champagne. Druvorna har då skördats från ett enda år då skörden är särskilt bra och året sätts ut på etiketten. Detta bli en årgångschampagne. Dessa viner måste även ligga och lagras ännu längre innan de släpps till försäljning.

9. Curvées de prestige: Prestigechampagne är enkelt utryckt producentens bästa champagne. De görs bara de absolut bästa åren, på de finaste druvorna och vinet ligger i många år på jästfällningen. Det leder till fantastiska drycker som vi får betala mycket för.

10. Visste du att champagneflöjten egentligen inte alls är ett bra glas att dricka ut? Det är sällan en kupa på det glaset samtidigt som den smala öppningen ger oss en väldigt lite doftyta, därför är det oerhört svårt att känna nästa några aromer alls. Servera hellre champagnen i ett vitvinsglas.

11. Under Champagne finns milslånga källarvalv där vi idag lagrar champagne men som en gång i tiden byggdes av romarna. Det var bland annat här invånare gömde sig i under första världskriget.

12. Champagne går utmärkt att lagra hemma. De sk standardchampagnerna, NV, lagras med fördel runt 3-8 år medan de dyrare årgångschampagnerna och vissa prestigechampagner tål att lagras i årtionden. Den perfekta temperaturen för att lagra champagnen är 10-12 grader, flaskan ska ligga ner och det ska vara mörkt. 

13. Brut är en term du kan se på etiketten och det indikerar att vinet är torrt. Du får då maximalt ha 12g socker per liter. Det finns olika nivåer på hur söt eller torr en champagne kan vara och detta beskriver med de olika termerna nedan.

Term Torrhet/sötma
Doux mer än 50 g socker per liter
Demi Sec 32-50 g per liter
Sec 17-32 g per liter
Extra dry 12-17 g per liter
Brut 0-12 g per liter
Extra brut 0-6 g per liter
Ultra brut 0-3 g per liter

På etiketterna till Ultra brut kan man också hitta “Brut 0”, “Brut 100 % ", "Brut Nature”, “Brut Intégral” eller “Non Dosage” (inget tillsatt socker).

14. Det finns även roséchampagne. Den tillverkas vanligen genom att de blå skalen får macerera med musten innan den pressas, eller genom att en liten mängd rött vin tillsätts före den andra jäsningen på butelj. 

15. Visst kan man kombinera mat och champagne! Rätter med syra, fett och gärna friterat och smaker som smörstekt svamp och smakrik hårdost gifter sig fantastik med en brödig champagne. Håll dig undan för söta tillbehör - så länge du inte har en söt champagne. Det höjer nämligen champagnens redan höga syra och vinet smakar nästan som citronjuice.

**Tips till champagne: **

  • Friterat och panerat så som Fish & Chips, Schnitzel eller chips.
  • Svamprätter med fett och smör så som svamprisotto eller svamptoast.
  • Ungsbakad krispig kyckling fylld med örter och citron.
  • Gratinerade skaldjur.

Mayas tre tips på champagne:

Louis Roederer Nr 77498, 959 kr (1,5 liter)
Brut Premier, Frankrike, Champagne 
"En klassiker och en av mina favoriter när det kommer till mer kända champagnehus standardchampagne"

Roland Champion Nr 90479, 496 kr (750 ml)
Special Club Grand Cru, Frankrike, Champagne
"En liten producents prestigechampagne (då kommer man undan i pris!)"

Duménil Brut Millésimé Nr 7522, 388 kr (750 ml)
Premier Cru , Frankrike , Champagne
"För dig som vill prova en äldre mogen champagne"

Maya Samuelssons dryckestips i TV4 Nyhetsmorgon