Tryffelpommes med parmesan och rostad tomatketchup

Tryffelpommes med parmesan och rostad tomatketchup
Foto: Stephanie Bjelkstam

Du behöver

  • 1 kg plommontomater
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1,5 tsk raps- eller olivolja
  • 1 liten lök, finhackad
  • 1 stor klyfta vitlök, riven
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,25 tsk krossad rosépeppar
  • 0,25 tsk krossad kryddpeppar
  • 1/8 tsk mald kryddnejlika
  • 1 nypa kanel
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar från kvarn
  • rökt olivolja
  • ev chiafrön

Tryffelpommes med parmesan

  • 4-5 bakpotatisar
  • olivolja
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • flingsalt
  • 1 bit parmesanost
  • 1-2 msk vit tryffelolja

Gör så här

  1. Rostad tomatketchup
    Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg lite muscovadosocker på varje halva och salta. Rosta tomaterna i ugnen i cirka 1 timme.
  2. Blanda alla torra kryddor i en skål.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan tills det känns mjukt. Tillsätt tomater (inklusive all vätska från plåten), äppelcidervinäger och kryddblandningen och sjud på svag värme tills allt vatten kokat bort.
  4. Häll över i en blender eller matberedare och mixa grovt. Häll upp på rengjord burk och rör ev i chiafrön och rökt olivolja.
  5. Tryffelpommes med parmesan
    Tvätta och skär potatisen (med skal) i stavar. Låt med fördel ligga i iskallt vatten ett tag om tid finns. Annars spola i kallt vatten och låt torka på hushållspapper eller kökshandduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och salta med lite flingsalt. Blanda runt ordentligt så du får olja på all potatis. Rosta i ugnen i cirka 40 minuter till gyllene.
  7. Ta ut och riv över rikligt med parmesan, strö över hackad rosmarin och ringla över tryffelolja. Blanda och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept