Koka potatis - perfekt resultat varje gång

Det är väl inte så noga? Nej, det kan man tycka men vill du ha en perfekt smakande potatis med lite tuggmotstånd finns det några trick. Ta del av proffskocken Erik Videgårds knep för att lyckas.

Koka eller ånga potatisen? Båda metoderna funkar, men för känsliga sorter som t ex mandelpotatis är den mer varsamma ångmetoden att föredra. Tips! Se klipp från Nyhetsmorgon när Erik lagar mat på temat potatis >>

Ångmetoden
- Koka upp vatten i en gryta. Lägg den oskalade, skrubbade potatisen i en ånginsats med en termometer instucken i den största potatisen. Optimalt är att ha jämnstora potatisar, alternativt kan du skära till dem så att de får ungefär samma storlek. 
- Lägg på ett lock och ånga potatisen till en innertemperatur på 94°C för färskpotatis och 96°C för annan potatis. Ta upp potatisarna och låt de ånga av på en kökshandduk eller liknande. Klart! 

Att ånga är en varsam tillagningsmetod och lämpar sig extra bra för känsliga sorter som mandelpotatis.

Kokmetoden
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Tillsätt 10 % salt, till 4 liter vatten tar du 40 gram salt (drygt 2 msk).
- Lägg i potatisen och sjud potatisen till en innertemperatur på 94°C för färskpotatis och 96°C för annan potatis. Viktigt är att sjuda och inte stormkoka. Har du ingen termometer kan du känna med en provsticka, den ska precis gå igenom potatisen med lite motstånd. Spricker potatisen i skalet har den antagligen närmat sig 100°C och då är risken att den blir klistrig i konsistensen.

Potatismos/puré 
- Använd potatisstomp eller press. Vispa aldrig med elvisp eller liknande, då du får en klistrig konsistens.
- Värm alltid mjölk och smör innan du rör ner den i potatisen.
- För en extra lyxig puré (som den man får på krogen!) så tar du lika mycket smör som potatis och passerar den sen genom en finmaskig sil.