I samarbete med Svensk Potatis

Potatisskola - så väljer du rätt potatis

Vår älskade knöl har varit en trogen del i den svenska matkulturen i flera hundra år. Den nyttiga potatisen är rik på både vitaminer och fibrer - och vem gillar inte potatis? Det finns tusentals olika potatissorter och lika många maträtter med potatis. Men vilken potatis passar egentligen bäst till vad? När ska man använda mjölig och när ska man använda fast potatis?

Kokt, rostad, mosad, friterad och i gratäng. Det finns oändligt många sätt att äta potatis på. Här reder vi ut när du ska välja mjölig eller fast potatis och listar 7 goda potatissorter som är bra att känna till!

Mjölig eller fast potatis?

Generellt kan man säga att fast potatis gör sig bäst som råstekt, kokt, ugnsrostad eller i gratänger. Medan mjölig potatis används till mos, puré och soppa. Sedan finns det potatissorter som ligger någonstans däremellan och som funkar fint till såväl mos som att ugnsrosta.

Älskade färskpotatis

Benämningen färskpotatis används egentligen för all potatis som äts sommartid. Färskpotatisen kommer i maj-juni och har säsong fram till augusti. Och visst finns det inget godare än färskpotatis till midsommar och sillen? Färskpotatisen är så späd och fin att den är ljuvligt god att äta bara som den är med lite smör och salt. Den passar även bra i en somrig potatissallad eller helgrillad.

Den populära mandelpotatisen

Mandelpotatisen känns igen på sin ovala form och har en nötig och god smak. Koka med skalet på, annars kan den lätt falla isär. Allt oftare dyker mandelpotatisen upp i recept och på kockarnas menyer tack vare sin goda smak. Det här är ett perfekt val till potatispurén eller potatissoppan!

Tips! Gör en len och god potatissoppa med oststänger >>

Delikatessen Amandine

En fransk gourmetpotatis med tunt skal och avlång form. Amandine är smörig och fyllig i smaken och är poppis bland stjärnkockar. Det här är en potatis som smakar som en primör året runt. Precis som färskpotatisen är den god att äta kokt med bara en klick smör till, eller som ett lyxigt tillbehör till helgmiddagen - den blir också god som helbakad i ugnen.

King Edward

King Edward är vår vanligaste matpotatissort och uppskattas av många för dess goda smak. Du känner igen den på skalet som skiftar i rött. Det smidiga med King Edward är att den passar lika bra som kokt, mosad eller ugnsrostad. En mångsidig potatis som aldrig sviker!

Sparrispotatis eller Asparges

Asparges kallas också sparrispotatis på grund av sin långa och böjda form. Den påminner om mandelpotatis men är en fast sort. Sparrispotatisen är en riktig delikatess som gör sig väldigt god att helrosta i ugnen tillsammans med lite olivolja och flingsalt. Den gör sig också utmärkt som kokt till en bit fisk eller i en gräddig gratäng.

Tips! Testa att laga en kål- och potatispudding >>

Asterix

Asterix har ett vackert rött skal med svagt gul köttfärg. Passar perfekt som kokt, klyftpotatis eller till råstekning. En populär potatis i såväl restaurangköken som hemmaköken.

Apache

Apache är också en delikatesspotatis som är smörig och nästan söt i smaken. Den har ett slående utseende - liten och rund i formen och har ett vackert rött skal med vita fläckar. Apache passar utmärkt som helrostad i ugn. Om du blancherar den innan tillagning kommer den behålla mer av sina vackra färger


Goda recept med potatis

 • Svensk potatis Potatisbröd med råriven potatis

  Potatisbröd med råriven potatis

  Potatis i bröd ger ett saftigt och gott resultat. I det här receptet på rågbröd tillsätts råriven potatis - rustikt och gott!

  Sponsrat innehåll
 • Potatissoppa med oststänger

  Potatissoppa med oststänger

  Lättlagad och billig vardagsmiddag! Potatissoppan blir extra krämig och len med grädde och äggulor som rörs ner innan servering. Serveras med nybakade oststänger.

  Sponsrat innehåll
 • Svensk potatis Klassisk potatissufflé

  Klassisk potatissufflé

  En klassisk, fluffig och god potatissufflé är det perfekta tillbehöret till en lyxig middag. Serveras till kött- eller fiskrätter. Potatissufflén kan även serveras som en ensamrätt med skirat smör.


  Sponsrat innehåll