Oxfilé sous vide med potatisgratäng och tomatsalsa

Oxfilé sous vide med potatisgratäng och tomatsalsa
Foto: Tv4

Oxfilé sous vide med potatisgratäng och tomatsalsa

Av: Christian - Varberg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

Imponera på gästerna med oxfilé sous vide med potatisgratäng och tomatsalsa.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 600 g oxfilé
  • 0,5 dl färsk rosmarin
  • 0,5 dl färsk timjan
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Potatisgratäng

  • 1,2 kg potatis
  • 1 lök
  • salt
  • peppar
  • 1 kelda pastasås mild ost
  • 5 dl grädde
  • 4 klyftor vitlök
  • 150 g Västerbottensost, riven

Tomatsalsa

  • 300-400 g tomat (små i olika färger)
  • 1 gul lök
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 1 jalapeño
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger

Tillbehör

  • sallad (gärna babyspenat)
  • pinjenötter
  • granatäpple

Gör så här

Oxfilé sous vide

  1. Häll rosmarin och timjan i en lite skål och rör ihop med olivolja, salt och peppar. Ta fram oxfilén och gnid in denna med kryddblandningen. Stoppa köttet i en vacuumpåse och vacuumera. Sätt på ugnen och ställ in köttets innertemperatur på 60 grader. Låt köttet stå inne tills det är tillagat, i minst 3 timmar. Stek det sedan i cirka 45 sekunder på varje sida innan servering. Skiva köttet i skivor cirka 1,5 cm och servera.

Potatisgratäng

  1. Skala och tvätta potatisen och skiva i tunna skivor, cirka 0,5 mm. Skala löken och skiva den och dra isär i strimlor.
  2. Ta fram en ugnssäker form och smörj in. Börja med att lägga potatisen i botten sedan lite lök och därefter salt och peppar, upprepa detta tills potatisen och löken är slut.
  3. Ta fram en liten kastrull och häll i pastasåsen samt 5 dl grädde. Skala fyra vitlöksklyftor och pressa i. Rör om och låt sjuda innan du häller detta över potatisen och löken i den ugnssäkra formen. Sätt in i ugnen så långt ner det går och placera sedan en plåt ovanpå. Låt stå i 30 minuter på 225 grader.
  4. Strö över påsen med västerbottenost och ställ sedan in gratängen i ugnen i ytterligare 15 minuter, denna gång utan plåten ovan.

Tomatsalsa

  1. Skölj tomaterna och skär dem i små bitar efter tycke. Skala och hacka löken i små bitar. Finhacka chilin och koriandern och hacka jalapeñon i små bitar. Blanda ihop alla ingredienser i en skål tillsammans med olivolja och vitvinsvinäger. Dela granatäpplet och krama ur kärnorna, lägg dessa i kallt vatten fram till servering.