Stekt dovhjort med potatisgratäng

Foto: Tv4
Stekt dovhjort med potatisgratäng
21 ingredienser
1 h
Stekt dovhjort med potatisgratäng med grillad sparris och rödvinssås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Potatisgratäng:
- 800 g potatis, fast sort
- 5 dl grädde
- 4 klyftor vitlök (eller 1 stycken solo)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Rödvinssås
- 3 dl rött vin
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 lagerblad
- 1 kvist färsk timjan
- peppar
- 3 dl kalvfond, utspädd
- 1 msk smör
Grillad sparris
- 1-2 knippen grön sparris [400–500 g]
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar
Dovhjortsfilé
- 600 g dovhjortsfilé
- 0,5 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
Gör så här
Potatisgratäng
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skala potatisen och skär dem i centimetertjocka skivor.
- Lägg skivorna i en stor kastrull med grädde, vitlök, salt och peppar.
- Låt koka upp och sedan sjuda (eller småkoka) tills potatisen nästan är mjuk, ca 5 minuter. Rör om ofta.
- Smöra fyra portionsformar och häll ner potatiskoket i formarna.
- Klicka på smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter, eller tills din gratäng börjar bubbla och har fått fin färg.
- Ta ur gratängen ur ugnen, låt stå i 10–20 minuter innan servering.
Rödvinssås
- Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
- Reducera rödvinssåsen tills den börjar tjockna, tillsätt då kalvfonden och låt såsen koka ihop ytterligare.
- När rödvinssåsen fått rätt smak så tillsätt några klickar smör och sila av den.
Grillad sparris
- Skär av den torra snittytan nederst på sparrisen.
- Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre en sparrisskalare.
- Bind eventuellt ihop sparrisarna i buntar med fem i varje med ett bomullssnöre.
- Koka upp en kastrull med välsaltat vatten.
- Koka sparrisen i 4–6 minuter beroende på tjocklek.
- Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
- Grilla sparrisarna hela på grillen, eller i en grillpanna. Det tar cirka 2–3 minuter. Lägga dem gärna tvärs mot gallret så att de inte ramlar igenom.
- Vänd runt dem efter halva tiden.
- Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Dovhjortsfilé
- Peppra filén generöst och salta.
- Bryn köttet runt om i smöret och efterstek det sedan i ugnen tills termometern visar en temperatur på 58–62 grader. Det tar ca 10 minuter på 225 grader.
- Låt köttet vila under folie i minst 10 minuter innan det skärs upp.