Stekt dovhjort med potatisgratäng

Stekt dovhjort med potatisgratäng
Foto: Tv4

Stekt dovhjort med potatisgratäng

Av: Pernilla - Arboga

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h

Stekt dovhjort med potatisgratäng med grillad sparris och rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisgratäng:

  • 800 g potatis, fast sort
  • 5 dl grädde
  • 4 klyftor vitlök (eller 1 stycken solo)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Rödvinssås

  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • peppar
  • 3 dl kalvfond, utspädd
  • 1 msk smör

Grillad sparris

  • 1-2 knippen grön sparris [400–500 g]
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Dovhjortsfilé

  • 600 g dovhjortsfilé
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skala potatisen och skär dem i centimetertjocka skivor.
  3. Lägg skivorna i en stor kastrull med grädde, vitlök, salt och peppar.
  4. Låt koka upp och sedan sjuda (eller småkoka) tills potatisen nästan är mjuk, ca 5 minuter. Rör om ofta.
  5. Smöra fyra portionsformar och häll ner potatiskoket i formarna.
  6. Klicka på smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter, eller tills din gratäng börjar bubbla och har fått fin färg.
  7. Ta ur gratängen ur ugnen, låt stå i 10–20 minuter innan servering.

Rödvinssås

  1. Häll upp rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Reducera rödvinssåsen tills den börjar tjockna, tillsätt då kalvfonden och låt såsen koka ihop ytterligare.
  3. När rödvinssåsen fått rätt smak så tillsätt några klickar smör och sila av den.

Grillad sparris

  1. Skär av den torra snittytan nederst på sparrisen.
  2. Skala eventuellt stammen försiktigt och tunt med en potatisskalare eller ännu hellre en sparrisskalare.
  3. Bind eventuellt ihop sparrisarna i buntar med fem i varje med ett bomullssnöre.
  4. Koka upp en kastrull med välsaltat vatten.
  5. Koka sparrisen i 4–6 minuter beroende på tjocklek.
  6. Vänd sparrisarna i lite olivolja, salt och svartpeppar.
  7. Grilla sparrisarna hela på grillen, eller i en grillpanna. Det tar cirka 2–3 minuter. Lägga dem gärna tvärs mot gallret så att de inte ramlar igenom.
  8. Vänd runt dem efter halva tiden.
  9. Toppa gärna med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Dovhjortsfilé

  1. Peppra filén generöst och salta.
  2. Bryn köttet runt om i smöret och efterstek det sedan i ugnen tills termometern visar en temperatur på 58–62 grader. Det tar ca 10 minuter på 225 grader.
  3. Låt köttet vila under folie i minst 10 minuter innan det skärs upp.