Mattes älgfilé grand slam, 
med potatisgratäng och pepparsås

1h 30m
4
Mattes älgfilé grand slam, 
med potatisgratäng och pepparsås
Foto: TV4

Saftig älgfilé serveras med vitlöksdoftande potatisgratäng, gräddig pepparsås samt sallad med fetaost och sesamfrön.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 november 2017
1h 30m
4

Du behöver

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 klyftor vitlök
  • riven västerbottensost

Älgfilé

  • Ca 1 kg älgfilé
  • salt och peppar
  • smör, till stekning

Sallad:

  • valfri sallad, t.ex ruccola, babyspenat etc
  • 1 röd lök, hackad
  • 1 gurka
  • 6-8 babytomater
  • 2 msk sesamfrön
  • 150 g fetaost

Pepparsås

  • färdig pepparsås som kan köpas i butik
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen.
  3. Lägg den skivade potatisen i formen tillsammans med pressad vitlök.
  4. Tillsätt grädden i formen.
  5. Toppa med riven västerbottenost.
  6. Tillaga i ugn i ca 60 minuter.
  7. Älgfilé
    Ansa köttet från eventuella senor.
  8. Salta och peppra köttet efter smak.
  9. Vändstek köttet i stekpanna, i smör, tills det fått en fin yta.
  10. Tillaga köttet i ugn på 200 grader eller tills innertemperaturen nått 63 grader (medium). Mäts med hjälp av köttermometer.
  11. Sallad
    Hacka rödlök, samt skär upp gurka och tomater i mindre bitar.
  12. Blanda rödlök, gurka och tomater med sesamfrön.
  13. Smula ned fetaosten.
  14. Rör samman samtliga ingredienser med salladen.
  15. Pepparsås
    Värm den färdiga såsen.
  16. Tillsätt grädde.
  17. Smaksätt med minst 2 krm peppar
  18. Servering
    Servera det saftiga köttet med potatisgratäng, varm pepparsås och sallad.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept