
Mattes älgfilé grand slam, med potatisgratäng och pepparsås

Foto: TV4
Du behöver
Potatisgratäng
- 1 kg potatis
- 5 dl vispgrädde
- 3 klyfta vitlök
- västerbottensost, riven
älgfilé
- ca 1 kg älgfilé
- salt
- peppar
- smör, till stekning
Sallad:
- valfri sallad (t ex ruccola, babyspenat etc)
- 1 rödlök, hackad
- 1 gurka
- 6-8 babytomater
- 2 msk sesamfrö
- 150 g fetaost
Pepparsås
- färdig pepparsås, som kan köpas i butik
- 2 dl vispgrädde
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
- Potatisgratäng
Sätt ugnen på 200 grader. - Skala och skiva potatisen.
- Lägg den skivade potatisen i formen tillsammans med pressad vitlök.
- Tillsätt grädden i formen.
- Toppa med riven västerbottenost.
- Tillaga i ugn i ca 60 minuter.
- Älgfilé
Ansa köttet från eventuella senor. - Salta och peppra köttet efter smak.
- Vändstek köttet i stekpanna, i smör, tills det fått en fin yta.
- Tillaga köttet i ugn på 200 grader eller tills innertemperaturen nått 63 grader (medium). Mäts med hjälp av köttermometer.
- Sallad
Hacka rödlök, samt skär upp gurka och tomater i mindre bitar. - Blanda rödlök, gurka och tomater med sesamfrön.
- Smula ned fetaosten.
- Rör samman samtliga ingredienser med salladen.
- Pepparsås
Värm den färdiga såsen. - Tillsätt grädde.
- Smaksätt med minst 2 krm peppar
- Servering
Servera det saftiga köttet med potatisgratäng, varm pepparsås och sallad.
Laddar fler recept...