Pilgrimsmusslor med avokadokräm och brynt smör-vinägrett

Spela video Pilgrimsmusslor med avokadokräm och brynt smör vinägrett
Foto: TV4
4

Du behöver

Frasiga sesamkex

  • 3 ark vårrulledeg
  • brynt smör
  • 1 msk vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön

Avokadokräm

  • 2 avokado
  • 1,5 lime
  • 1-3 msk olivolja
  • salt

Marinerad gurka

  • 10 cm gurka
  • 0,5 lime, saften

Brynt smör vinägrett

  • 0,5 lime, saften
  • 1 lime, skalet
  • 100 g smör, brynt
  • 3 msk ljus soja

Servering

  • 12 stora fina pilgrimsmusslor
  • olja till stekning
  • 1 huvud frisesallad med mycket gult
  • 1 ask buskkrasse
  • 1 ask vattenkrasse
  • 50 g forellrom

Gör så här

  1. Frasiga sesamkex
    Börja med kexet och lägg ut vårrulledegen, så mycket som ryms, på bakplåtspapper. Bryn 100 g smör och när det är brynt, pensla arken och toppa med sesamfrön och lite flingsalt. Spara resten av det brynta smöret till vinägretten. Baka i ugnen på 200 grader i cirka 5 minuter. När de är frasiga är de klara, kan gå snabbt så håll koll. Ta ut och bryt i mindre bitar till servering.
  2. Avokadokräm
    Skala och dela avokadon och mixa helt slät tillsammans med limeskal och limejuice från 1,5 lime, gärna i en blender. Smaka upp med olivolja och salt. Låt vila.
  3. Marinerad gurka
    Skala gurkan och skär i små tärningar, cirka 1x1 centimeter. Marinera i juice från 0,5 lime.
  4. Vinägrett
    Blanda skalet från 1 lime och saften 0,5 lime i det brynta smöret. Blanda ner soja och värm på försiktigt till servering.
  5. Servering
    Håll sallad och krasse fint till servering genom att plocka bladen och lägg i kallt vatten.
  6. Ta bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslan. Gnid in dem i olja och salt och stek hastigt väldigt varm panna och låt vila på skärbrädan. Dela sedan på mitten och börja lägga upp rätten.
  7. Klicka ut avokadokrämen, fortsätt med den marinerade gurkan, toppa med rom och bitar av sesamkexen. Fortsätt med vackra salladsblad och krasse.
  8. Avsluta med den brynt smör vinägrett som är allt som är varmt på tallriken. Så rätten går utmärkt att förbereda fram tills dess att vinägretten slås på pilgrimsmusslorna.
Kommentera receptet
Kökets kurser

Fler goda recept