Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

Av: Nikolaj Kirk

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

1h 20 min

Laxsida gravad i vodka och dill serveras här tillsamman med en krämig spenatsallad och en klassisk hovmästarsås.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk vitpeppar, krossad
  • 1 dl strösocker
  • 1 knippe dill
  • 0,5 dl vodka (eller gin)

Spenatsallad:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g spenat
  • 1 rödlök
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Hovmästarsås:

  • 0,5 dl dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett fat. Häll på vodkan och strö över salt, peppar, socker och dill.
  2. Låt ligga kallt minst 1 timme, men gärna upp till ett dygn.
  3. Blanda under tiden samman spenatsalladen. Pressa citronen i grädden och vispa. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär rödlöken i stora klyftor och ta bort eventuella rötter från bladspenaten. Blanda ner i grädden.
  5. Blanda ingredienserna till hovmästarsåsen.
  6. Vispa tills sockret inte knastrar längre, det betyder att det har löst sig ordentligt.
  7. Servera laxen tillsammans med hovmästarsåsen och spenatsalladen.
Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad | Köket.se