Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad
17 ingredienser
1h 20 min
Laxsida gravad i vodka och dill serveras här tillsamman med en krämig spenatsallad och en klassisk hovmästarsås.
Ingredienser
- 1 laxsida
- 1,5 dl salt
- 2 msk vitpeppar, krossad
- 1 dl strösocker
- 1 knippe dill
- 0,5 dl vodka (eller gin)
Spenatsallad:
- 1 dl vispgrädde
- 200 g spenat
- 1 rödlök
- 0,5 citron, saften
- salt
- svartpeppar
Hovmästarsås:
- 0,5 dl dijonsenap
- 1 msk strösocker
- 0,5 dl olivolja
- salt
- vitpeppar, från kvarn
Gör så här
- Lägg laxen på ett fat. Häll på vodkan och strö över salt, peppar, socker och dill.
- Låt ligga kallt minst 1 timme, men gärna upp till ett dygn.
- Blanda under tiden samman spenatsalladen. Pressa citronen i grädden och vispa. Smaka av med salt och peppar.
- Skär rödlöken i stora klyftor och ta bort eventuella rötter från bladspenaten. Blanda ner i grädden.
- Blanda ingredienserna till hovmästarsåsen.
- Vispa tills sockret inte knastrar längre, det betyder att det har löst sig ordentligt.
- Servera laxen tillsammans med hovmästarsåsen och spenatsalladen.