• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Somrig & enkel matjestårta

34 röster
20-25 m + vila i kyl
10-12
abba matjestårta
Foto: Angelica Söderberg

Kungshamn, lagrad i bergrum, kunskap, högsta kvalité, lagras likt fint vin.

Abba matjes
20-25 m + vila i kyl
10-12

Du behöver

  • 125 g smör
  • 200-250 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g Abba klassisk matjes
  • 0,5 dl spad från matjessillen
  • 6 dl gräddfil
  • 2 schalottenlökar, finhackade

Dekoration

  • 1 kruka gräslök, hackad
  • 1 rödlök, finhackad

Gör så här

  1. Smält smöret. Smula ner kavringen i en mixer, tillsätt det smälta smöret och mixa ihop.
  2. Använd en form med löstagbar kant. Tyck ut brödmixen hårt i botten på formen.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Strimla och skär sillen i små bitar och lägg i en bunke. Tillsätt sillspadet, gräddfilen och schalottenlöken.
  5. Krama ur vattnet från gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull med 1-2 msk vatten och smält på svag värme. Ta kastrullen åt sidan och rör i ca 1 dl av gräddfilblandningen. Rör sedan ned detta i den stora bunken och rör om ordentligt.
  6. Häll gräddfilblandningen jämnt i formen med kavringen och ställ in i kylen. Dekorera tårtan med rödlök och gräslök innan servering. Ta bort kanterna på formen och servera tårtan på ett festligt fat.
Tips!
Abba crustad med pepparrotskräm och caviertop

Abba tipsar!

Vill du ha fler tips på festlig buffémat?

Klicka här!



2 juni 2016