I samarbete med Abba

Somrig & enkel matjestårta

20-25 m + vila i kyl
10 - 12
abba matjestårta
Foto: Angelica Söderberg
20-25 m + vila i kyl
10 - 12

Du behöver

  • 125 g smör
  • 200-250 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g matjessillfiléer
  • 0,5 dl matjesspad
  • 6 dl gräddfil
  • 2 finhackade schalottenlökar

Dekoration

  • 2 knippen gräslök, hackad
  • 1 rödlök, finhackad

Gör så här

  1. Smält smöret. Smula ner kavringen i en mixer, tillsätt det smälta smöret och mixa ihop.
  2. Använd en form med löstagbar kant. Tyck ut brödmixen hårt i botten på formen.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Strimla och skär sillen i små bitar och lägg i en bunke. Tillsätt sillspadet, gräddfilen och schalottenlöken.
  5. Krama ur vattnet från gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull med 1-2 msk vatten och smält på svag värme. Ta kastrullen åt sidan och rör i ca 1 dl av gräddfilblandningen. Rör sedan ned detta i den stora bunken och rör om ordentligt.
  6. Häll gräddfilblandningen jämnt i formen med kavringen och ställ in i kylen. Dekorera tårtan med rödlök och gräslök innan servering. Ta bort kanterna på formen och servera tårtan på ett festligt fat.
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Abba

Visa alla recept från Abba