• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Matjessill med äggkräm och löjrom

Matjessill med äggkräm och löjrom
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Matjessill med äggkräm och löjrom

7 steg att laga

14 ingredienser

30 m

En lyxig och lättlagad rätt med matjessill som passar lika fint att duka upp på midsommarbuffén som att servera till sommarlunchen. Se klippet där Tom berättar och visar hur du gör att lägga upp sillen extra snyggt.


Tom tipsar att den picklade löken med pepparrot som blir över passar fint att servera till t ex varmrökt lax.


Ingredienser

portioner4 portioner

Matjessill

  • 400 g matjessill hel

Äggkräm

  • 3 ägg, kokta och skalade
  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk citron, färskpressad
  • salt

Pepparrotssyrad lök

  • 3 gula lökar, skalade
  • 100 g färsk pepparrot, skalad
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Garnering

  • 100 g löjrom
  • 1 kruka gräslök
  • 1 knippe dill

Till servering

  • färskpotatis, kokt

Gör så här

  1. Pepparrotssyrad lök
    Börja med den picklade löken. Skala och skiva löken så tunt du kan, gärna på mandolin. Riv pepparroten.
  2. Koka upp lök och pepparrot med ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt svalna och kyl ner. Låt gärna stå över natten.
  3. Äggkräm
    Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt. Häll upp i spritspåse. Ställ spritspåsen i en kopp så blir den lättare att fylla.
  4. Lägg löjrommen i en spritpåse.
  5. Häll av matjessillen. Skär i mindre bitar.
  6. Servering
    Skär potatisen i skivor. Fördela skivorna med snittytan upp på ett större fat eller tallrikar. Toppa med bitar av matjessill och picklad lök. Spritsa eller ringla över äggkräm och löjrom. Avsluta med dill och gräslök.
  7. Glöm inte att matsortera skal från pepparrot och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av din rätt med matjessill! /Köket-redaktionen