Matjessill med äggkräm och löjrom

28 röster
30 m
4
Matjessill med äggkräm och löjrom
Foto: TV4

En lyxig och lättlagad rätt med matjessill som passar lika fint att duka upp på midsommarbuffén som att servera till sommarlunchen. Se klippet där Tom berättar och visar hur du gör att lägga upp sillen extra snyggt.


Tom tipsar att den picklade löken med pepparrot som blir över passar fint att servera till t ex varmrökt lax.


Visa mer
30 m
4

Du behöver

Matjessill

  • 400 g hel matjessill

Äggkräm

  • 3 ägg, kokta och skalade
  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • salt

Pepparrotssyrad lök

  • 3 gula lökar, skalade
  • 100 g pepparrot, skalad
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Garnering

  • 100 g löjrom
  • 1 kruka gräslök
  • 1 knippe dill

Till servering

  • kokt färskpotatis
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pepparrotssyrad lök
    Börja med den picklade löken. Skala och skiva löken så tunt du kan, gärna på mandolin. Riv pepparroten.
  2. Koka upp lök och pepparrot med ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Låt svalna och kyl ner. Låt gärna stå över natten.
  3. Äggkräm
    Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt. Häll upp i spritspåse. Ställ spritspåsen i en kopp så blir den lättare att fylla.
  4. Lägg löjrommen i en spritpåse.
  5. Häll av matjessillen. Skär i mindre bitar.
  6. Servering
    Skär potatisen i skivor. Fördela skivorna med snittytan upp på ett större fat eller tallrikar. Toppa med bitar av matjessill och picklad lök. Spritsa eller ringla över äggkräm och löjrom. Avsluta med dill och gräslök.
  7. Glöm inte att matsortera skal från pepparrot och ägg för en mer hållbar matlagning och njut av din rätt med matjessill! /Köket-redaktionen
15 juni 2019

Laddar fler recept...