Västerbottensrutor med löjrom
Västerbottensrutor med löjrom
14 ingredienser
30 min + tid i kyl
Det perfekta tillbehöret till påsk, midsommar, jul eller vilken buffé som helst. Supersmarriga västerbottenrutor med löjrom, löjligt enkla att göra och magiskt goda att avnjuta!
Ingredienser
- 1 smördeg (på rulle)
- 2 dl crème fraîche, 32%
- 3 ägg
- 50 g prästost, riven (eller annan mild ost)
- 150 g Västerbottensost, riven
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar, nymalen
Topping
- 1 dl crème fraîche (32%, eller smetana)
- 100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
- dill
Syrad rödlök
- 1 rödlök, fint hyvlad i ringar
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm. Se till att den klär formen ända in i kanterna. Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
- Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min.
- Blanda samman ingredienserna till fyllningen: crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.
- När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
- Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
- Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor. Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!
Syrad rödlök
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
- Hyvla rödlöken och lägg i en bunke. Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.