Västerbottenrutor med löjrom

västerbottenrutor med löjrom
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Västerbottenrutor med löjrom

1

14 ingredienser

30 min + tid i kyl

Det perfekta tillbehöret till påsk, midsommar, jul eller vilken buffé som helst. Supersmarriga västerbottenrutor med löjrom, löjligt enkla att göra och magiskt goda att avnjuta!

Ingredienser

portioner12
  • 1 smördeg (på rulle)
  • 2 dl crème fraîche, 32%
  • 3 ägg
  • 50 g prästost, riven (eller annan mild ost)
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 1 dl crème fraîche (32%, eller smetana)
  • 100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
  • dill

Syrad rödlök

  • 1 rödlök, fint hyvlad i ringar
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm. Se till att den klär formen ända in i kanterna. Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
  3. Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min.
  4. Blanda samman ingredienserna till fyllningen: crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.
  5. När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
  6. Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
  7. Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor. Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!
  8. Syrad rödlök
    Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
  9. Hyvla rödlöken och lägg i en bunke. Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.