Västerbottensrutor med löjrom

POPULÄRT
västerbottenrutor med löjrom
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Västerbottensrutor med löjrom

14 ingredienser

30 min + tid i kyl

Det perfekta tillbehöret till påsk, midsommar, jul eller vilken buffé som helst. Supersmarriga västerbottenrutor med löjrom, löjligt enkla att göra och magiskt goda att avnjuta!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 smördeg (på rulle)
  • 2 dl crème fraîche, 32%
  • 3 ägg
  • 50 g prästost, riven (eller annan mild ost)
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 1 dl crème fraîche (32%, eller smetana)
  • 100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
  • dill

Syrad rödlök

  • 1 rödlök, fint hyvlad i ringar
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm. Se till att den klär formen ända in i kanterna. Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
  3. Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min.
  4. Blanda samman ingredienserna till fyllningen: crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.
  5. När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
  6. Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
  7. Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor. Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!

Syrad rödlök

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
  2. Hyvla rödlöken och lägg i en bunke. Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.