Gratinerat ostron och ostron mignonette

koket.se
Gratinerat ostron och ostron mignonette
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Gratinerat ostron och ostron mignonette

10 ingredienser

Lyxa till det med ostron! Här serverar Tommy två varianter med ostron - en för den som gillar att äta ostron på klassiskt vis med vinägrett och en som är ångad och gratinerad med hollandaisesås - den senare är perfekt för den som kanske inte vågar sig på den råa varianten.

logo
Tommy Myllymäki 2024 KM

Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser

portioner
  • ca 20 ostron

Ostron med mignonette

  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 bananschalottenlök

Gratinerat ostron

  • 200 g smör, smält
  • 2 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • cayennepeppar
  • 50 g babyspenat

Till servering

  • grovt salt

Gör så här

Öppna ostron

  1. Använd en handduk för att skydda handen från både kniven och det vassa skalet. Håll ostronet stadigt med en handduk och placera kniven försiktigt vid gångjärnet, på den smala änden av ostronet – undvik den rundade sidan.
  2. Använd små, försiktiga rörelser för att vicka kniven upp och ner samt från sida till sida. Ta det lugnt och undvik att använda för mycket kraft, eftersom kniven då kan tränga igenom och skada både ostronet och
  3. dina fingrar. När gångjärnet ger vika, bänd försiktigt upp locket. Skjut därefter kniven längs kanten för at
  4. lossa skalet, men se till att inte röra eller skada själva ostronet.
  5. Lossa ostronet från botten av skalet med kniven så att det är lätt att äta.
  6. Nu är det redo att avnjutas – smaklig måltid!

Mignonette

  1. Skala och finhacka löken. Blanda med vinäger.

Gratinerade ostron med hollandaise och spenat

  1. Ånga ostronen i 2 minuter, det gör dem fastare i konsistensen.
  2. När de svalnat, öppna upp och ta ut ostronet. Gör rent skalet och skölj det.
  3. Stek spenaten i olja tills den mjuknar tillsammans med lite salt.

Hollandaise

  1. Smält smöret och håll temperaturen på ca 50 grader.
  2. Blanda äggulor och citronsaft i en kastrull. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på ca 50 grader.
  3. Vispa försiktigt ner det smälta smöret, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Om såsen börjar bli för tjock kan man tillsätta några droppar varmt vatten. Sedan är det bara att fortsätta tillsätta det smälta smöret försiktigt. Såsen är klar när spåren efter vispen blir kvar några sekunder. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar.
  4. Lägg spenat i botten på skalet, på med ostronet och skeda över hollandaise.
  5. Bränn av ytan med en brännare så att de får lite färg.
  6. Servera ostronen på ett fat med grovsalt och bjud direkt.