Enkel surdegsfralla

122 röster
2 dagar
10-12 frallor
Enkel surdegsfralla
Foto: Tv4

”I det här receptet så används ingen maskin eller jäst, utan degen får ligga och vila samt jäsa i en låda en längre stund, till exempel över natten lagom till frukost. Jag har skrivit att det är valfritt fullkornsmjöl och valfri surdeg, så test er fram och hitta ert favoritmjöl, råg, vete, dinkel eller annat spännande såsom enkorn eller emmer?” /Alexander Pelli

Receptet på min surdeg hittar du här >>

Tips! Det går utmärkt att byta ut fullkornsmjölet till vanligt siktat mjöl men då får du minska mängden vatten med 0,2 dl.

2 dagar
10-12 frallor

Du behöver

  • 330 g vetemjöl (eko) [5,5 dl]
  • 120 g fullkornsmjöl (valfri sort, eko) [2 dl]
  • 300 g vatten, ca 25 grader [3 dl]
  • 300 g surdeg (ung och söt surdeg)
  • 15 g salt [0,8 msk]

Gör så här

  1. Väg allt utom saltet i en skål och blanda samman, täck över och låt ligga i 30 minuter.
  2. Tillsätt saltet och knåda degen i ca 2 minuter.
  3. Olja in en låda eller skål som går att täcka över eller försluta. Lägg i din deg och täck över. Låt stå i 60 minuter i rumstemperatur.
  4. Degen skall nu kännas avslappnad och som om den har börjat jäsa, är den stum och ojäst låter du den stå lite till. Är den klar ställer du den, fortfarande övertäckt, i kylen i ca 8-14 timmar.
  5. Sätt ugnen på 275 grader utan varmluft.
  6. Ta ut din deg och vält ut på mjölat bord, dela upp i valfri storlek och lägg på plåt med papper. Låt jäsa 10-15 minuter.
  7. Baka sedan i ca 15-20 minuter, frallor i 15 minuter och större i 20 minuter.
20 mars 2020