Din egna surdeg
Din egna surdeg
7 ingredienser
5 dagar
"Surdegen är nog bagarens bästa vän. Här förklarar jag med enkla steg hur du skapar din alldeles egna surdeg. I mitt recept använder jag fullkornsmjöl, av valfri sort. Det går lika bra med vetemjöl men använd då lika stor vikt mjöl och vatten, 1 dl vetemjöl väger ca 60 g och 1 dl vatten väger ca 100 g." /Alexander Pelli
Tips! Spara alltid lite av din surdeg efter användning och blanda upp på nytt. Låt stå i ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan kan du förvara den i kylen i ca 5-6 dagar utan att mata den på nytt.
Har du gjort en egen vildjäst? Då kan du starta en surdeg över en natt, blanda enligt "Dag 5: Dagen innan användning" och tillsätt vildjästen istället för surdegsstarten.
Ingredienser
Dag 1
- 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
- 60 g fullkornsmjöl (eko) [1 dl]
Dag 3
- deg från dag 1
- 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
- 60 g fullkornsmjöl (eko) [1 dl]
Dag 4
- deg från dag 3
- 90 g vatten, ca 25 grader [0,9 dl]
- 60 g fullkornsmjöl [1 dl]
Dag 5: Dagen innan användning
- 1,5 msk surdeg, rumstempererad och aktiv
- 2 delar fullkornsmjöl
- 3 delar vatten
Gör så här
Dag 1
- Blanda samman alla ingredienser och låt stå med locket på glänt i rumstemperatur.
Dag 3
- Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.
Dag 4
- Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.
Dag 5
- Dagen innan användning
- Blanda ihop mjöl och vatten enligt mängden som behövs i ditt recept. Behöver receptet 150 g surdeg är detta 90 g vatten (0,9 dl) och 60 g fullkornsmjöl (1 dl), tillsammans med 1 msk start.
- Tips! Lägg en matsked surdeg i varmt vatten, om surdegen är aktiv och redo flyter den längs ytan.