Din egna surdeg

23 röster
5 dagar
1 sats
Din egna surdeg
Foto: Tv4

”Surdegen är nog bagarens bästa vän. Här kommer jag med enkla steg förklara hur du skapar din alldeles egna surdeg. I mitt recept använder jag fullkornsmjöl, av valfri sort, men det går lika bra med vetemjöl.” /Alexander Pelli.

Tips! Spara alltid lite av din surdeg efter användning och blanda upp på nytt. Låt stå i ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan kan du förvara den i kylen i ca 5-6 dagar utan att mata den på nytt.

Har du gjort en egen vildjäst? Då kan du starta en surdeg över en natt, blanda enligt "Dag 5: Dagen innan användning" och tillsätt vildjästen istället för surdegsstarten. 

Så här gör du egen vildjäst >>

Visa mer
5 dagar
1 sats

Du behöver

Dag 1

  • 1 dl vatten, ca 25 grader
  • 0,5 dl fullkornsmjöl (eko)

Dag 3

  • 1 dl vatten, ca 25 grader
  • 0,5 dl fullkornsmjöl (eko)

Dag 4

  • 1 dl vatten, ca 25 grader
  • 0,5 dl fullkornsmjöl

Dag 5: Dagen innan användning

  • 1-1,5 msk surdeg, rumstempererad och aktiv
  • 1 del fullkornsmjöl
  • 2 delar vatten
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dag 1
    Blanda samman alla ingredienser och låt stå med locket på glänt i rumstemperatur.
  2. Dag 3
    Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.
  3. Dag 4
    Tillsätt vatten och mjöl, blanda till en slät smet.
  4. Dag 5: Dagen innan användning
    Blanda ihop ingredienserna till receptet du vill baka. Om receptet exempelvis behöver 150 g surdeg så blandar du 50 g mjöl med 100 g vatten och 1-1,5 msk surdeg.
  5. Receptet på min surdegsfralla hittar du här >>

Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...