Vildjäst på torkad frukt

Vildjäst på torkad frukt
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Vildjäst på torkad frukt

5

5 steg att laga

3 ingredienser

6 dagar

”Vildjästen jag delar med mig av är (enkelt förklarat) ett jäst vatten, inget konstigare än så! Du får en väldigt god och speciell smak som inte en vanlig surdeg ger eftersom vildjästen är startad på fruktens jästsporer.” /Alexander Pelli

Receptet på min surdeg hittar du här >>

Ingredienser

portioner1 sats
  • 200 g vatten, ljummet
  • 25 g honung (eko)
  • 100 g russin (eko samt utan svavelbehandling)

Gör så här

  1. Dag 1
    Blanda ut honungen i vatten tills den lösts upp. Tillsätt sedan russinen och låt stå i ca 22-27 grader, ovanpå kylen är oftast varmt.
  2. Dag 2-4
    En till två gånger dagligen vänder du på burken och ser till att det rörs runt.
  3. Dag 4-6
    När russinen har jäst och vätskan är klar för användning ska det vara som ett skum ovanpå vattenytan och din frukt ska flyta.
  4. Sila av vattnet och använd för att starta en surdeg, eller använd som en del av vätskan till ditt nästa bullbak.
  5. Vill du få hjälp med hur du startar din egna surdeg, se mitt andra recept genom att klicka här >>