Vildjäst på torkad frukt

Vildjäst på torkad frukt
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Vildjäst på torkad frukt

3 ingredienser

6 dagar

”Vildjästen jag delar med mig av är (enkelt förklarat) ett jäst vatten, inget konstigare än så! Du får en väldigt god och speciell smak som inte en vanlig surdeg ger eftersom vildjästen är startad på fruktens jästsporer.” /Alexander Pelli

Receptet på min surdeg hittar du här >>

Tips! Jag rekommenderar att alltid använda ekologiska torkade frukter och det måste vara frukt som inte behandlats med svavel, sedan tar det ca 4-6 dagar för den att bli aktiv men den håller ca 1 månad i kylen avsilad.
Använd en burk med lock där luften kan ventilera fritt, annars skapas ett tryck och du riskerar att den ”exploderar” när du öppnar burken. Det går även bra att använda rårivet äpple istället för russin eller aprikoser.

Ingredienser

portioner sats
  • 200 g vatten, ljummet
  • 25 g honung (eko)
  • 100 g russin (eko samt utan svavelbehandling)

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda ut honungen i vatten tills den lösts upp. Tillsätt sedan russinen och låt stå i ca 22-27 grader, ovanpå kylen är oftast varmt.

Dag 2-4

  1. En till två gånger dagligen vänder du på burken och ser till att det rörs runt.

Dag 4-6

  1. När russinen har jäst och vätskan är klar för användning ska det vara som ett skum ovanpå vattenytan och din frukt ska flyta.
  2. Sila av vattnet och använd för att starta en surdeg, eller använd som en del av vätskan till ditt nästa bullbak.