Matjessilltårta

Matjessilltårta ny
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Matjessilltårta

399

14 ingredienser

Festlig silltårta med dill och löjrom. Passar perfekt på buffébordet.

Ingredienser

Botten

  • 300 g kavring
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 2 ägg, hårdkokta och skalade
  • 100 g potatis, kokt
  • 3 gelatinblad, blötlagda
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl kvarg
  • 175 g matjessill, i mindre bitar
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 0,5 dl dill, finskuren
  • salt

Garnering

  • 100 g löjrom (eller sikrom)
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök, i ringar

Gör så här

  1. Smält smöret och mixa tillsammans med kavring till ett brödsmul. Pressa ut till en tårtbotten i en springform med bakplåtspapper i.
  2. Riv kokt ägg och kokt potatis.
  3. Smält de blötlagda gelatinbladen i några matskedar av crème fraichen. Blanda detta med crème fraiche och kvarg. Tillsätt de rivna ingredienserna. Tillsätt skuren sill gräslök och finhackad dill.
  4. Bred ut röran i formen över brödbotten. Låt stå i kylen cirka 3 timmar tills den har satt sig.
  5. Ta ut och toppa med rom, mer dill och skuren rödlök. Låt stå i rumstemperatur cirka 15-20 minuter före servering.