Matjessilltårta
Matjessilltårta
14 ingredienser
Festlig silltårta med dill och löjrom. Passar perfekt på buffébordet.
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
Botten
- 300 g kavring
- 100 g smör, smält
Fyllning
- 2 ägg, hårdkokta och skalade
- 100 g potatis, kokt
- 3 gelatinblad, blötlagda
- 3 dl crème fraîche
- 2 dl kvarg
- 175 g matjessill, i mindre bitar
- 0,5 dl gräslök, finskuren
- 0,5 dl dill, finskuren
- salt
Garnering
- 100 g löjrom (eller sikrom)
- 1 knippe dill
- 1 rödlök, i ringar
Gör så här
- Smält smöret och mixa tillsammans med kavring till ett brödsmul. Pressa ut till en tårtbotten i en springform med bakplåtspapper i.
- Riv kokt ägg och kokt potatis.
- Smält de blötlagda gelatinbladen i några matskedar av crème fraichen. Blanda detta med crème fraiche och kvarg. Tillsätt de rivna ingredienserna. Tillsätt skuren sill gräslök och finhackad dill.
- Bred ut röran i formen över brödbotten. Låt stå i kylen cirka 3 timmar tills den har satt sig.
- Ta ut och toppa med rom, mer dill och skuren rödlök. Låt stå i rumstemperatur cirka 15-20 minuter före servering.