Inlagd strömming
Inlagd strömming
18 ingredienser
30 m + 2,5 dygn
Inlagd strömming är en klassiker som är bra om man vill förbereda maten. Stek och lägg i ättikslag, låt vila ett dygn.
BrunchBuffématFiskFörrätterHusmanskost och receptklassikerHälsomatSvensk/nordisk matTilltugg/snacks/snittar
Ingredienser
ättikslag
- 5 dl vatten
- 3 dl rörsocker
- 1,5 dl ättiksprit 12 %
- 10 vitpepparkorn
- 6 kryddpepparkorn
- 1 morot, slantad
- 1 rödlök, skivad
- 3 lagerblad
- 1 msk salt
Strömming
- 500 g strömming, rensad och filéad
- 0,5 dl skorpmjöl
- 0,5 dl rågsikt
- persilja
- dill
- gräslök
- smör, till stekning
- salt
- vitpeppar
Gör så här
- Koka upp alla ingredienserna till ättikslagen och låt sedan lagen svalna (kan med fördel göras dagen innan).
- Hacka örterna. Blanda skorpmjöl och rågsikt med lite salt och malen vitpeppar i en form.
- Panera strömmingarna på följande sätt: lägg en filé i mjölet med skinnsidan neråt, lägg i en handfull örter och lägg på en filé med skinnsidan uppåt, vänd på dom så de är välpanerade på utsidan. Gör så med alla strömningarna och stek sedan i gyllenbrunt smör i 3-4 minuter.
- Låt strömmingarna svalna.
- Lägg de stekta strömmingarna i en glasburk, slå försiktigt den kalla ättikslagen över. Förslut locket och förvara svalt. Gärna 2,5 dygn innan servering.
- Servera på knäckebröd med kokt potatis och hackad gräslök.