Inlagd strömming

Inlagd strömming
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Inlagd strömming

101

18 ingredienser

30 m + 2,5 dygn

Inlagd strömming är en klassiker som är bra om man vill förbereda maten. Stek och lägg i ättikslag, låt vila ett dygn.

Ingredienser

portioner

ättikslag

  • 5 dl vatten
  • 3 dl rörsocker
  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 10 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 morot, slantad
  • 1 rödlök, skivad
  • 3 lagerblad
  • 1 msk salt

Strömming

  • 500 g strömming, rensad och filéad
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 0,5 dl rågsikt
  • persilja
  • dill
  • gräslök
  • smör, till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienserna till ättikslagen och låt sedan lagen svalna (kan med fördel göras dagen innan).
  2. Hacka örterna. Blanda skorpmjöl och rågsikt med lite salt och malen vitpeppar i en form.
  3. Panera strömmingarna på följande sätt: lägg en filé i mjölet med skinnsidan neråt, lägg i en handfull örter och lägg på en filé med skinnsidan uppåt, vänd på dom så de är välpanerade på utsidan. Gör så med alla strömningarna och stek sedan i gyllenbrunt smör i 3-4 minuter.
  4. Låt strömmingarna svalna.
  5. Lägg de stekta strömmingarna i en glasburk, slå försiktigt den kalla ättikslagen över. Förslut locket och förvara svalt. Gärna 2,5 dygn innan servering.
  6. Servera på knäckebröd med kokt potatis och hackad gräslök.