Ätbart ogräs - 7 favoriter!
Vårt vanligaste ogräs som går att äta är maskros, löktrav, kirskål, harsyra och nässlor. Men även våtarv, strandmålla och älgört är också gott.... för att inte tala om granskott.... även om det inte är ett ogräs!
Plocka inte direkt från dikeskanten vid trafikerade vägar eller typiska promenadstråk där man flitigt rastat hundar - friskt och orört ogräs är det bästa. Här nedan har vi samlat Kökets favoritrecept!
1. Maskros
Maskros kan upplevas som lite besk och den blir som allra bäst tillagad. Hela maskrosen kan användas i matlagning men välj gärna de mer spröda bladen och maskrosens knoppar. Du kan göra allt från saft, sylt, gelé och som ingrediens i sallader.
Prova Mandelmanns maskrossaft >>
2. Löktrav
Löktrav doftar svagt vitlök och har en mild smak av gul lök och vitlök. Vit uppvärmning försvinner smaken så använd bladen med fördel i sallader, pesto, dressing och smaksatt smör. Prova denna ljuvliga skogspesto >>
3. Harsyra
Harsyran växer överallt i våra skogsmarker - och vem har inte som liten provsmakat dessa syrliga små klöverliknande bladen? Den är god och dekorativ att använda i sallader, men passar även till fiskrätter. Harsyran har hög halt av oxalsyra, så harsyra ska ätas i måttliga mängder. Prova denna chokladpaj med harsyra och hallon >>
4. Nässlor
Nässlor är en av de vanligaste ogräsen vi har i Sverige. Den är en perfekt ingrediens i paj, soppor och gratänger. Brännässlor är dessutom fullproppade med A- B och C-vitamin, samt järn, magnesium och kalium.
Godast är att använda toppskotten eller yngre spädare nässlor. Gör även nässelvatten - bästa gödningsmedlet till trädgårdens blommor, bär och frukter. (Nässelvatten - häll varmt vatten i en hink med nässlor - låt stå i tre dagar. Sila av och späd en tiondel nässelvatten per liter vanligt vatten).
Prova Fredrik Erikssons grillade oxfilé med friterade nässlor >>
5. Kirskål
Trädgårdsägare ryggar vid namnet då kirskål är svårt att bli av med. Smaken påminner om selleri och är gott att använda i såväl soppa som paj. De tidiga skotten på våren är godast, senare på säsongen välj plantans späda skott, de är minst beska i smaken. Du kan även förvälla och frysa in.
Prova Lisa Lemkes pizza med kirskål >>
6. Våtarv
Våtarv är ett mycket vanligt ogräs som sprider sig lätt och ger stora mattliknande bestånd. Används på samma sätt som du använder spenat, perfekt i sallader, grytor, soppor, pesto och pajer. Under hösten är den extra rik på C-vitamin och den är en bra proteinkälla då den innehåller samtliga livsviktiga aminosyror. Historiskt har den använts i te för att lindra hosta och astma, men fungerar också antiinflammatoriskt och vätskedrivande.
7. Älgört
Kallas också älggräs och dess vita blommor som doftar svagt av honung kan användas på samma sätt som du använder fläderblommor. Den växer i hela Sverige längs dikeskanter och skogsängar.
Blommorna och bladen är rika på C-vitamin och innehåller salicin som av kroppen omvandlas till salicylsyra och har antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. En växt perfekt att göra te av.
Prova Mandelmanns jordgubbsmousse med älgört >>
eller