• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Burfångad havskräfta med grillad gurka, fläderponzu och vårblommor

0 röster
1 h + förberedelser dagen innan
4
Burfångad havskräfta med grillad gurka, fläderponzu och vårblommor
Foto: Tv4
1 h + förberedelser dagen innan
4
4 portioner

Du behöver

Kräftan

  • kräftor

Ponzu

  • 2 dl japansk soja (eller annan japansk soja)
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk limejuice (eller yuzujuice)
  • 1 msk flädervinäger

Tillbehör och servering

  • 2 gurkor, gärna nyskördade
  • lila vårblommor (t ex skogsviol, gökärt, penséer)
  • 1 tsk kallpressad sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 1 förp shisokrasse (eller vattenkrasse)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Kräftan
    Köp burfångade levande kräftor från västkusten.
  2. Frys hela kräftan med skal till dagen efter. Ta fram och låt tina 1-2 timmar i rumstemperatur. Skala stjärten och spara skal, huvud och klor till att göra fond och soppa på.
  3. Ponzu
    Blanda allt och smaka av, beroende på vilken soja du använt kan du behöva öka lite på flädersaften. Går att göra flera dagar innan
  4. Tillbehör och servering
    Starta grillen eller grillpannan. Salta kräftstjärtarna lätt och lägg i kylskåpet.
  5. Hyvla gurkan i 8 remsor på längden med skalare eller mandolin. Grilla resten av gurkan tills den har tydliga grillränder, salta med flingsalt.   Skölj och rensa blommor och rosta sesamfröna gyllene.
  6. Skär den grillade gurkan i bitar.
  7. Arrangera rå och grillad gurka, samt blommor på tallrikar.
  8. Sota/halstra kräftorna snabbt i väldigt het stekpanna och lägg upp på tallrikarna, droppa över lite sesamolja och salta.
  9. Häll ponzu vid sidan på tallriken och riv pepparrot med zestjärn och lägg som en liten boll bredvid. Garnera med vattenkrasse.
10 maj 2019