Chokladpizza med jordnötssmör, banan & färska bär
Chokladpizza med jordnötssmör, banan & färska bär
17 ingredienser
45 m
Smaskig dessertpizza som är enkel och rolig att göra och som gör succé både till efterrätt och fikat! Lagom söt vaniljdoftande havrecookiebotten, krämigt nötsmör, choklad och färska bär… det kan inte bli annat än jättegott!
Tips: Gör snabbt och enkelt eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare eller blender!
Ingredienser
Botten:
- 3 dl havremjöl
- 2 msk psyllium husk (även kallat psylliumfröskal)
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 0,75 dl vatten
- 3 msk kokosolja
- 2 msk agavesirap (eller lönnsirap)
- 0,5 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
Topping:
- 100 g mörk choklad [ca 70 % kakao]
- 4 msk havredryck (eller sojamjölk, eller annan växtbaserad mjölk)
- 1 tsk agavesirap (eller lönnsirap)
- 4 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
- 1 banan
- 100 g jordgubbar
- 30 g blåbär
- 1 msk jordnötter
- ev ätbara blommor (t ex gurkört)
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader. Ta fram en rund springform (ca 25 cm diameter) och ta loss bottenplattan. Klipp ut en bit bakplåtspapper som är några cm större än bottenplattan. Lägg bakplåtspappret på bottenplattan och fäst kanten.
- Smält kokosoljan om den inte redan är flytande.
- Gör pizzadegen i en skål eller matberedare. Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sedan vatten, kokosolja, sirap och vanilj. Rör snabbt ihop degen och häll direkt över i formen och platta ut till en jämn botten. Baka i mitten av ugnen ca 15-17 minuter tills den är lite gyllenbrun runt kanterna. Ta ut ur ugnen, lossa kanten på springformen och för över bakplåtspappret med pizzabottnen till ett galler eller en skärbräda. Låt svalna några minuter innan du lägger på toppingen. (Om du inte vill servera pizzan på bakplåtspappret så går det bra att föra över pizzabottnen till ett serveringsfat eller skärbräda när den svalnat.)
- Skiva bananen och bären. Hacka jordnötterna.
- Bred jordnötssmöret över pizzabottnen.
- Gör chokladsåsen: smält chokladen i en kastrull över låg värme, alternativt i en skål över vattenbad. När chokladen smält, häll i mjölken och sirapen och vispa tills såsen är slät. Ha kvar kastrullen/skålen över värmen medan du vispar.
- Bred chokladsåsen över jordnötssmöret, spara lite chokladsås till att ringla över. Lägg på bananskivorna och bären, ringla över resten av chokladsåsen och strö på de hackade jordnötterna. Ätbara blommor är vackert och valfritt!