Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar
Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar
17 ingredienser
2 h + tid i kyl
Sagolik midsommartårta med fläderbottnar, jordgubbspannacotta och flädercurd. Dekorera med grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor och det här blir en tårta i toppklass!
Ingredienser
Flädersocker
- 70 g fläderblommor
- 600 g strösocker (ekologiskt)
Flädertårtbotten
- 3 ägg
- 125 g flädersocker
- 60 g potatismjöl
- 45 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
Jordgubbspannacotta
- 2 gelatinblad
- 200 g grädde
- 200 g jordgubbar
- 75 g strösocker (ekologiskt)
Flädercurd
- 2 citroner, citronjuice och zest (120 g)
- 120 g flädersocker
- 120 g ägg
Montering
- 300 g vispgrädde, lättvispad
- färska jordgubbar
- ätbara blommor
Gör så här
Flädersocker
- Blanda eller mixa samman fläderblommor med strösocker.
Flädertårtbotten
- Förbered en tårtring (5 cm hög och 20 cm i diameter) genom att placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg även ett bakplåtspapper på en rak plåt.
- Sätt ugnen på 190 grader.
- Värm ägg och 125 g flädersocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
- Vispa blandningen i en mixer, eller med en elvisp, cirka 3 minuter på max. Vispa därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
- Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i tårtringen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
- Ta ut tårtbottnen och låt svalna i cirka 10 minuter, vänd sedan tårtbottnen upp och ned på ett ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet.
- Lossa sedan tårtbottnen från ringen genom att skära med en vass liten kniv längs kanten. Om du bakar bottnen i förväg så håller den formen bättre om du låter den vara kvar i tårtringen och plastar in den ordentligt.
Jordgubbspannacotta
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp grädde, jordgubbar och socker och mixa slätt med en stavmixer.
- Sila av blandningen, tillsätt utkramade gelatinblad och kontaktplasta skålen. Låt svalna i kylskåp i cirka 2 timmar.
Flädercurd
- Värm citronjuice, zest, 120 g flädersocker och ägg till 84 grader.
- Mixa med en stavmixer och sila av blandningen.
- Kontaktplasta skålen och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
Montering
- Dela flädertårtbottnen i tre jämntjocka skivor.
- Placera en skiva centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med uppvispad jordgubbspannacotta.
- Lägg på nästa tårtbottenskiva och täck den med flädercurd.
- Lägg på den sista skivan av bottnen och toppa med lättvispad grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor.