Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar

Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar

17 ingredienser

2 h + tid i kyl

Sagolik midsommartårta med fläderbottnar, jordgubbspannacotta och flädercurd. Dekorera med grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor och det här blir en tårta i toppklass!

Ingredienser

portioner tårta

Flädersocker

  • 70 g fläderblommor
  • 600 g strösocker (ekologiskt)

Flädertårtbotten

  • 3 ägg
  • 125 g flädersocker
  • 60 g potatismjöl
  • 45 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver

Jordgubbspannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 200 g grädde
  • 200 g jordgubbar
  • 75 g strösocker (ekologiskt)

Flädercurd

  • 2 citroner, citronjuice och zest (120 g)
  • 120 g flädersocker
  • 120 g ägg

Montering

  • 300 g vispgrädde, lättvispad
  • färska jordgubbar
  • ätbara blommor

Gör så här

Flädersocker

  1. Blanda eller mixa samman fläderblommor med strösocker.

Flädertårtbotten

  1. Förbered en tårtring (5 cm hög och 20 cm i diameter) genom att placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg även ett bakplåtspapper på en rak plåt.
  2. Sätt ugnen på 190 grader.
  3. Värm ägg och 125 g flädersocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
  4. Vispa blandningen i en mixer, eller med en elvisp, cirka 3 minuter på max. Vispa därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
  5. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i tårtringen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
  6. Ta ut tårtbottnen och låt svalna i cirka 10 minuter, vänd sedan tårtbottnen upp och ned på ett ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet.
  7. Lossa sedan tårtbottnen från ringen genom att skära med en vass liten kniv längs kanten. Om du bakar bottnen i förväg så håller den formen bättre om du låter den vara kvar i tårtringen och plastar in den ordentligt.

Jordgubbspannacotta

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädde, jordgubbar och socker och mixa slätt med en stavmixer.
  3. Sila av blandningen, tillsätt utkramade gelatinblad och kontaktplasta skålen. Låt svalna i kylskåp i cirka 2 timmar.

Flädercurd

  1. Värm citronjuice, zest, 120 g flädersocker och ägg till 84 grader.
  2. Mixa med en stavmixer och sila av blandningen.
  3. Kontaktplasta skålen och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.

Montering

  1. Dela flädertårtbottnen i tre jämntjocka skivor.
  2. Placera en skiva centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med uppvispad jordgubbspannacotta.
  3. Lägg på nästa tårtbottenskiva och täck den med flädercurd.
  4. Lägg på den sista skivan av bottnen och toppa med lättvispad grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor.