Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar

6 röster
2 h + tid i kyl
1 tårta
Teas midsommartårta med fläder och jordgubbar
Foto: Tv4

Sagolik midsommartårta med fläderbottnar, jordgubbspannacotta och flädercurd. Dekorera med grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor och det här blir en tårta i toppklass!

Visa mer
2 h + tid i kyl
1 tårta

Du behöver

Flädersocker

  • 70 g fläderblommor
  • 600 g strösocker, ekologiskt

Flädertårtbotten

  • 3 ägg
  • 125 g flädersocker
  • 60 g potatismjöl
  • 45 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver

Jordgubbspannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 200 g grädde
  • 200 g jordgubbar
  • 75 g strösocker, ekologiskt

Flädercurd

  • 2 citroner, citronjuice och zest (120 g)
  • 120 g flädersocker
  • 120 g ägg

Montering

  • 300 g vispgrädde, lättvispad
  • jordgubbar, färska
  • ätbara blommor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Flädersocker
    Blanda eller mixa samman fläderblommor med strösocker.
  2. Flädertårtbotten
    Förbered en tårtring (5 cm hög och 20 cm i diameter) genom att placera den på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg även ett bakplåtspapper på en rak plåt.
  3. Sätt ugnen på 190 grader.
  4. Värm ägg och 125 g flädersocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
  5. Vispa blandningen i en mixer, eller med en elvisp, cirka 3 minuter på max. Vispa därefter ytterligare 10-15 minuter på medelhög hastighet.
  6. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll smeten i tårtringen och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter. Testa med en provsticka så att den är klar. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
  7. Ta ut tårtbottnen och låt svalna i cirka 10 minuter, vänd sedan tårtbottnen upp och ned på ett ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet.
  8. Lossa sedan tårtbottnen från ringen genom att skära med en vass liten kniv längs kanten. Om du bakar bottnen i förväg så håller den formen bättre om du låter den vara kvar i tårtringen och plastar in den ordentligt.
  9. Jordgubbspannacotta
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, jordgubbar och socker och mixa slätt med en stavmixer.
  10. Sila av blandningen, tillsätt utkramade gelatinblad och kontaktplasta skålen. Låt svalna i kylskåp i cirka 2 timmar.
  11. Flädercurd
    Värm citronjuice, zest, 120 g flädersocker och ägg till 84 grader.
  12. Mixa med en stavmixer och sila av blandningen.
  13. Kontaktplasta skålen och låt svalna i kyl i cirka 2 timmar.
  14. Montering
    Dela flädertårtbottnen i tre jämntjocka skivor.
  15. Placera en skiva centrerat på ett tårtfat och täck hela ytan med uppvispad jordgubbspannacotta.
  16. Lägg på nästa tårtbottenskiva och täck den med flädercurd.
  17. Lägg på den sista skivan av bottnen och toppa med lättvispad grädde, färska jordgubbar och ätbara blommor.
19 juni 2019

Laddar fler recept...