Nässelsoppa med pepparrotsgrädde

12 röster
30 min
4
nasselsoppa med pepparrotsgradde
Foto: Charlie Drevstam

Receptet är ur boken 

Grönsaker A-Ö 

av Paul Svensson, Bonnier Fakta

Grönsaker A-Ö

Smakrik soppa gjord på nässlor. Servera med pepparrotsgrädde för extra smak och sting!

Tips! Om du inte använder all puré kan du frysa in den i små bollar eller i en iskubsform och använda vid ett senare tillfälle.

30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 l grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 2 msk färsk pepparrot
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 8 msk nässlor, puré - se nedan
  • olivolja, att ringla över
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Nässelpuré

  • 300 g nässlor
  • 100 g spenat
  • vatten
  • salt

Gör så här

  1. Börja med purén. Koka upp vatten och salt i en kastrull (2 msk salt per liter vatten). Lägg i nässlorna och låt dem sjuda i 2–3 minuter.
  2. Häll av vattnet och kyl ner nässlorna i ett isvattenbad. Häll av isvattnet och mixa nässlorna med spenaten till en grön kräm.
  3. Skala och finhacka löken. Häll 5 deciliter grädde i en kastrull, lägg i löken och reducera – koka ihop – tills hälften av grädden återstår. Häll i buljongen och låt sjuda i 5 minuter till.
  4. Vispa 1 deciliter grädde. Smaka av med pepparrot, rivet citronskal och lite salt.
  5. Tillsätt nässelpurén till soppbasen och kör med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av igen med salt, citronjuice och peppar.
  6. Servera soppan varm med en klick pepparrotsgrädde och lite olja ringlad över alltihop.
21 april 2020