Nässelsoppa med pepparrotsgrädde

nasselsoppa med pepparrotsgradde
Foto: Charlie Drevstam
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Nässelsoppa med pepparrotsgrädde

13 ingredienser

30 min

Smakrik soppa gjord på nässlor. Servera med pepparrotsgrädde för extra smak och sting!

Tips! Om du inte använder all puré kan du frysa in den i små bollar eller i en iskubsform och använda vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 l grönsaksbuljong (eller kycklingbuljong)
  • 2 msk färsk pepparrot
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 8 msk nässlor, puré - se nedan
  • olivolja, att ringla över
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Nässelpuré

  • 300 g nässlor
  • 100 g spenat
  • vatten
  • salt

Gör så här

  1. Börja med purén. Koka upp vatten och salt i en kastrull (2 msk salt per liter vatten). Lägg i nässlorna och låt dem sjuda i 2–3 minuter.
  2. Häll av vattnet och kyl ner nässlorna i ett isvattenbad. Häll av isvattnet och mixa nässlorna med spenaten till en grön kräm.
  3. Skala och finhacka löken. Häll 5 deciliter grädde i en kastrull, lägg i löken och reducera – koka ihop – tills hälften av grädden återstår. Häll i buljongen och låt sjuda i 5 minuter till.
  4. Vispa 1 deciliter grädde. Smaka av med pepparrot, rivet citronskal och lite salt.
  5. Tillsätt nässelpurén till soppbasen och kör med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av igen med salt, citronjuice och peppar.
  6. Servera soppan varm med en klick pepparrotsgrädde och lite olja ringlad över alltihop.