Skördesallad med rå kålrabbi, gröna blad, ringblomma, krasse och örtkrutonger

6 röster
30 m
4
Skördesallad med rå kålrabbi, gröna blad, ringblomma, krasse och örtkrutonger
Foto: Siri Barje
30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kålrabbi
  • 7 msk olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • 1 sallad (t ex hjärtsallad eller krispsallad)
  • 100 g spenat (eller machesallad)
  • 1 dl grönkål
  • 4 ringblommor
  • 4 krasseblommor
  • 4 skiva mjukt bröd
  • 1 dl blandade örter (t ex timjan, rosmarin, basilika)

Dressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk honung
  • citronsaft, färskpressad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala kålrabbin. Skiva, potatiskala eller mandolina den i tunna skivor. Lägg i en skål med 4 msk olivolja, salt peppar och saften från en halv citron. Låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter.
  2. Riv brödet i mindre bitar. Hacka örterna. Stek brödbitarna gyllene i 3 msk olivolja. Dra stekpannan från värmen och blanda ned örterna. Salta.
  3. Arrangera salladen + grönkål på ett stort fat, bryt den i mindre bitar om det behövs.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  5. Lägg ut kålrabbin på salladen och strö över krutongerna. Skeda över dressingen och dekorera med blommorna!
27 augusti 2016