Skördesallad med rå kålrabbi, gröna blad, ringblomma, krasse och örtkrutonger

Skördesallad med rå kålrabbi, gröna blad, ringblomma, krasse och örtkrutonger
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Skördesallad med rå kålrabbi, gröna blad, ringblomma, krasse och örtkrutonger

20 ingredienser

30 m

Kålrabbi smakar ungefär som en korsning mellan en broccolistam och en rädisa. Den blir helt sjukt god när den marineras. Ät som tillbehör eller blanda ned i en stor härlig sallad! /Siri

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrabbi
  • 7 msk olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • 1 sallad (t ex hjärtsallad eller krispsallad)
  • 100 g spenat (eller machesallad)
  • 1 dl grönkål
  • 4 ringblommor
  • 4 krasseblommor
  • 4 skivor mjukt bröd
  • 1 dl blandade örter (t ex timjan, rosmarin, basilika)

Dressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk honung
  • citronsaft, färskpressad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala kålrabbin. Skiva, potatiskala eller mandolina den i tunna skivor. Lägg i en skål med 4 msk olivolja, salt peppar och saften från en halv citron. Låt stå i rumstemperatur i minst 15 minuter.
  2. Riv brödet i mindre bitar. Hacka örterna. Stek brödbitarna gyllene i 3 msk olivolja. Dra stekpannan från värmen och blanda ned örterna. Salta.
  3. Arrangera salladen + grönkål på ett stort fat, bryt den i mindre bitar om det behövs.
  4. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  5. Lägg ut kålrabbin på salladen och strö över krutongerna. Skeda över dressingen och dekorera med blommorna!