Lättgravad och eldad lax med sparris och smörstekta nässlor

Lättgravad och eldad lax med sparris och smörstekta nässlor
Foto: TV4
Johan Backéus
Johan Backéus

Lättgravad och eldad lax med sparris och smörstekta nässlor

13 ingredienser

40 m + 2 h i kyl

Gravad lax gör du enkelt själv. Det här receptet med en gravblandning på granskott blir riktigt gott och är lättlagat. Servera den gravade laxen med färskpotatis, krispiga nässlor och smörstekt sparris och middagen är komplett. Perfekt till helgen!

Ingredienser

portioner

Gravad lax

  • 1,5 dl granskott
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 400 g laxfilé (skinnad)

Sparris, potatis och nässlor

  • 12 färskpotatisar
  • 12 gröna sparrisar
  • 2 kvistar nässlor
  • 100 g smör
  • 0,5 citron
  • 12 granskott
  • salt

Tillbehör och servering

  • 2 sommargyllen
  • 1 dl gräddfil

Gör så här

Gravad lax

  1. Hacka granskotten i mindre bitar och blanda dem med salt och socker till en gravblandning.
  2. Gnid in laxfilén med gravblandningen och låt stå ca. 1,5 timme.
  3. Torka sedan bort gravblandningen och elda ena sidan av laxen. Skär upp laxen vid servering.

Sparris, potatis och nässlor

  1. Koka potatisen i saltat vatten tills den precis är klar.
  2. Skala den gröna sparrisen om det behövs.
  3. Stek nässlorna krispiga i smöret och lyft sedan upp dem. Stek därefter sparrisen i järnet på medelhög värme i ca. 1-2 minuter (beroende på sparrisen tjocklek).
  4. Lyft ur sparrisen och tillsätt citronsaft och granskott i järnet. Låt det stekas ihop i 15 sekunder.

Tillbehör och servering

  1. Plocka sommargyllena och lägg dem på tallrikar.
  2. Häll gräddfilen i en sil och låt stå i kylskåp i 2 timmar.
  3. Servera laxen med den kokta potatisen, de krispiga nässlorna, den smörstekta sparrisen, de citronstekta granskotten, sommargyllen och gräddfilen.