Ogräsrisotto med honungsglaserad vit sparris och stekta pilgrimsmusslor

3 röster
60 m
4
Ogräsrisotto med honungsglaserad vit sparris och stekta pilgrimsmusslor
Foto: Mattias Larsson

Ta till vara på ätbart "ogräs" som kirskål, ramslök, nässlor och ängssyra och låt dem vara med i den här krämiga risotton med vit sparris och pilgrimsmusslor. 

Tips!
”Ogräset” i risotton kan ersättas av andra örter och blad exempelvis, gräslök, bladspenat, bladpersilja, basilika och dragon.

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 0,5 dl nässlor, finhackade och blancherade
  • 0,5 dl ramslök, finstrimlad
  • 0,5 dl kirskål, strimlad
  • 0,5 dl ängssyra, finstrimlad
  • 50 g parmesanost, riven
  • 400 g vit sparris (gärna storlek AAA)
  • 8-12 pilgrimsmusslor
  • salt, smör, honung och olivolja

Gör så här

  1. Fräs schalottenlök och ris i olivolja i en vid kastrull.
  2. Häll i vinet och 3 dl av buljongen. Koka riset sakta och rör om hela tiden. Späd då och då med den resterande buljongen.
  3. Tillsätt ”ogräset”, en klick smör och parmesanosten efter ca 20-25 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.
  4. Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant. Skär den i 1-2 cm stora bitar. Stek sparrisen i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.
  5. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.
  6. Salta pilgrimsmusslorna. Värm en stekpanna till absolut högsta temperatur. Ringla ner lite olivolja och stek pilgrimsmusslorna ca 30 sekunder på varje sida så att får en fin brynt yta utan att de blir genomstekta.
  7. Lägg upp risotton i 4 djupa tallrikar och toppa med sparrisen, pilgrimsmusslorna och lite extra parmesanost.
11 maj 2018

Laddar fler recept