Veganska Fattiga riddare med vaniljbär, lönnsirap och kanel

POPULÄRT
Veganska Fattiga riddare med vaniljbär, lönnsirap och kanel
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Veganska Fattiga riddare med vaniljbär, lönnsirap och kanel

10 ingredienser

30 m

Med bara en handfull ingredienser kan du göra gyllenbruna, mumsiga fattiga riddare med fluffig mjuk insida - veganska och laktosfria! Fattiga riddare blir allra godast med bröd som är lite torrt och inte helt nybakat. Tjocka surdegsbrödskivor med lite lufthål blir extra goda och frasiga när du steker dem!

Ingredienser

portioner

Fattiga riddare:

  • 8 brödskivor, ca 2 cm tjocka (gärna dagsgammalt surdeg)
  • 3 dl sojadryck (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 1 msk chiafrön (eller linfrön)
  • 1 msk lönnsirap (eller annan sirap)
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller extrakt)
  • olja, att steka i

Vaniljbär:

  • 500 g blandade bär (t.ex. jordgubbar, björnbär, blåbär)
  • 2 msk lönnsirap (eller annan sirap)
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller extrakt)

Gör så här

  1. Gör vaniljbären: skiva bären i valfri storlek och lägg i en skål. Häll över sirap och vanilj och rör runt. Ställ åt sidan och låt marinera under tiden du steker brödet.
  2. Mixa mjölk, frön, sirap, kanel och vanilj i en mixer ca 2 minuter tills smeten är slät. (Om du har färdigt finmalet frömjöl så räcker det att vispa ihop ingredienserna i en skål.) Häll över i en djup tallrik som är bred nog att doppa brödskivorna i.
  3. Värm en stekpanna till mellanvärme, non-stick pannor funkar bäst. Doppa varje brödskiva på båda sidor så att de täcks av smet, skaka sedan av överflödig smet. Låt ej brödskivorna ligga i smeten så att de blir helt genomdränkta, då blir brödet alltför fuktigt. Stek direkt i lite olja, ca 2 minuter per sida, vänd då och då så att du säkerställer att brödet blir gyllenbrunt på båda sidor. Ev. överbliven frömjölk kan drickas som den är eller användas t.ex. i en smoothie.
  4. Servera direkt med vaniljbären, ringla ev. lite mer lönnsirap över om du vill ha extra sötma. Ätbara blommor och mynta som garnering är vackert och valfritt!