Veganska Fattiga riddare med vaniljbär, lönnsirap och kanel

23 röster
30 m
4
Veganska Fattiga riddare med vaniljbär, lönnsirap och kanel
Foto: Kamilla Jönvik

Med bara en handfull ingredienser kan du göra gyllenbruna, mumsiga fattiga riddare med fluffig mjuk insida - veganska och laktosfria! Fattiga riddare blir allra godast med bröd som är lite torrt och inte helt nybakat. Tjocka surdegsbrödskivor med lite lufthål blir extra goda och frasiga när du steker dem!

Visa mer
30 m
4

Du behöver

Fattiga riddare:

  • 8 stora brödskivor, gärna dagsgammalt surdeg, ca 2 cm tjocka
  • 3 dl soja- eller havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
  • 1 msk chiafrön eller linfrön
  • 1 msk lönnsirap (eller annan sirap)
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller extrakt
  • olja vegetabilisk, att steka i

Vaniljbär:

  • 500 g blandade bär, t.ex. jordgubbar, björnbär, blåbär
  • 2 msk lönnsirap (eller annan sirap)
  • 0,5 tsk vaniljpulver eller extrakt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gör vaniljbären: skiva bären i valfri storlek och lägg i en skål. Häll över sirap och vanilj och rör runt. Ställ åt sidan och låt marinera under tiden du steker brödet.
  2. Mixa mjölk, frön, sirap, kanel och vanilj i en mixer ca 2 minuter tills smeten är slät. (Om du har färdigt finmalet frömjöl så räcker det att vispa ihop ingredienserna i en skål.) Häll över i en djup tallrik som är bred nog att doppa brödskivorna i.
  3. Värm en stekpanna till mellanvärme, non-stick pannor funkar bäst. Doppa varje brödskiva på båda sidor så att de täcks av smet, skaka sedan av överflödig smet. Låt ej brödskivorna ligga i smeten så att de blir helt genomdränkta, då blir brödet alltför fuktigt. Stek direkt i lite olja, ca 2 minuter per sida, vänd då och då så att du säkerställer att brödet blir gyllenbrunt på båda sidor. Ev. överbliven frömjölk kan drickas som den är eller användas t.ex. i en smoothie.
  4. Servera direkt med vaniljbären, ringla ev. lite mer lönnsirap över om du vill ha extra sötma. Ätbara blommor och mynta som garnering är vackert och valfritt!
26 augusti 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...