Bartender Bella Porcile, även kallad MixedbyBella på Instagram, gästar Nyhetsmorgon och blandar bland annat denna blommiga drink med viol och lavendel.
Ingredienser
4 cl tequila, infuserad
2 cl viollikör
2 cl sockerlag, med lavendel
3 cl citronsaft, juicen från citron
4 cl mjölk
is, med infryst blomma
Lavendelinfuserad tequila
1 tequila, hel flaska
15-20 färska lavendelkvistar (eller 1 dl torkade)
10 torkade butterfly pea blommor (blå himmelsärt)
Lavendelsockerlag
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker
20 st lavendelblommor
Gör så här
Lavendelinfuserad blanco tequila:
Häll tequilan (Bella gör en stor batch på en gång och tar en hel flaska) i en bunke och lägg i lavendelblommor torkade eller färska. Ca 1 dl torkad eller 15-20 kvistar färska. Ca 10 torkade butterfly pea blommor (blå himmelsärt) för färgens skull. (Finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker och finns även som pulver i hälsokostbutiker). Låt dra ett dygn sen sila av blommor.
Lavendelsockerlag 5 dl:
Värm upp 50/50 vatten och socker och lägg i hela lavendelblommor ca 20 st. Dra av från plattan och låt stå i ett par timmar. Plocka sedan ur blommor och torka dem i ugn på 50 grader över natten. De blir som ätbara lavendelklubbor.
Drinken:
Mät upp alla ingredienser i en glasburk/ bägare.
Häll sedan i mjölk och se det skära sig. Låt stå någon timme.
I en annan burk sätt på silduk/ kaffefilter och filtrera vätskan (första dropparna kan vara lite grumliga. Sätt ett litet glas då i burken för att fånga upp dem sen ta bort när vätskan rinner klar).
Servera 11 cl med is i cocktailglas och pynta med färsk eller torkad lavendel, en penseé eller viol.