Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta

Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Sallad på kronärtskocka, vaktelägg, maskrosor och mynta

1

19 ingredienser

30 m

Lyxig och somrig sallad med hemkokta kronärtskockor, vaktelägg samt färska örter och blad.

Ingredienser

portioner4

Noras kronärtskockor ”Barigoule”

  • 3 kronärtskockor
  • 1 citron, saften
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 hel vitlök, halverad
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 kruka mynta

vinägrett

  • 5 msk olivolja
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 kruka mynta, hackad
  • salt
  • svartpeppar

sallad

  • 12 vaktelägg
  • 1 dl späda maskrosblad
  • 200 g rädisa
  • 70 g blandade örtskott, ängssyra, mynta och machésallad
  • vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Noras kronärtskockor ”Barigoule”
    Skala och rensa kronärtskockorna så att du får bara botten. Använd en liten kniv. Skär kronärtskockorna i mindre bitar.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Koka upp och lägg ett smörpapper på toppen, låt skockorna svalna i lagen.
  4. Vinägrett
    Rör samman vinägretten i en skål och smaksätt med mynta, salt och svartpeppar.
  5. Sallad
    Skölj salladen och skiva rädisorna, koka vakteläggen 2,15 minuter i vatten. Spola dem snabbt i kallt vatten. Lägg äggen i vitvinsvinäger i en skål så det täcker, låt dem ligga i ca 10 minuter så att det börjar bubbla och skalet släpper (syran i vinägern luckrar upp kalken i äggskalet men tränger inte in i ägget och då blir äggen lättare att skala).
  6. Lägg upp kronärtskocka, rädisor, örtskott och maskrosblad, mynta och machésallad på ett fat. Toppa med vakteläggen och ringla vinägretten över salladen och njut.