Mandelmanns sirap på granskott

Mandelmanns sirap på granskott
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Mandelmanns sirap på granskott

2 ingredienser

5 min + 3 veckor

Granskottssirap är så enkelt att göra och supergott till pannkakor, glass och som smaksättning i dryck, marinader eller bakverk.

"När jag går i skogen kan jag inte låta bli att titta runt och plocka med mig något jag kan använda där hemma i köket. Och på försommaren är granskotten som allra mjällast och finast. Syrliga och fulla av skogssmak" /Marie

Obs! Granskott omfattas inte av allemansrätten. Du måste därför fråga markägaren om lov innan du plockar.

Ingredienser

portioner dl
  • 1 l granskott
  • 1 l strösocker

Gör så här

  1. Plocka årets späda granskott som är ljusgröna i topparna på våren och försommaren. Tänk på att fråga markägaren om lov!
  2. Varva granskott med sockret en burk med lock och ställ i ett soligt fönster. När sockret smält rör om någon gång i veckan. Låt stå i ca 3-4 veckor, så har sockret smält till sirap.
  3. Sila av skotten och förvara i en burk med lock. Sirapen håller i minst ett år.