11 smarta tillbehör till kräftskivan

Enligt traditionen så infaller kräftpremiären första onsdagen i augusti, vilket i år är onsdagen 5 augusti 2020.
Men vad mer behövs för en lyckad kräftskiva? Vad ska man ha för dekorationer? Hur förbereder man en festlig och fin kräftskiva med smarta och enkla tillbehör?

Här tipsar vi om hur du med 11 tillbehör gör festen kul och minnesvärd.

1. Vackra handdukar som bordstabletter

Fina handdukar med röda detaljer gör dukningen till kräftskivan stämningsfull. De tillför en festlig känsla på en enkel vit duk eller ett träbord. Använd till exempel handdukarna som bordstabletter och servett i ett - praktiskt och snyggt på samma gång!

(Röda och vita kökshanddukar hittar du bland annat på Ikea, Sekelskifte.se, Sovtex.se och Ellos).

2. Låt kräftorna vara en del av bordsdekorationen

Lägga kräftorna på ett fat i flera våningar för att låta dem bli en stilig del av dekoreringen av bordet. Det blir som ett blomarrangemang som både ger färg och lyxig känsla till kräftskivan. Dekorera med dillkvistar och citronskivor. 

(Kakfat i flera våningar finns bland annat på Dukat.se, Kitchentime och Bagaren och Kocken).

3. Ljusslingor

Oavsett om du hänger solcellslampor i träden, på altanen eller balkongen, vanliga ljusslingor, julgransbelysning eller tänder lyktor med levande ljus.... så är belysning ett måste på kräftskivan, både för augustimörkret men främst för mysstämningen. 

(Ljusslingor finns på bland annat ByggMax, Clas Ohlson och Biltema)

4. Ljuv musik

Inget slår lite ljuv musik i sommarnatten. Klassiker som Evert Taube, Ted Gärdestad, Björn Skifs sätter i gång stämningen i ett nafs! En liten oansenlig högtalare på bordet sprider ljudet perfekt bland tallrikar, glas och kräftstjärtar!

(Små portabla högtalare finns bland annat hos Elgiganten, Kjell & Co,  Clas Ohlson, Net on Net).

5. Få ro vid bordet.....

Mygg och knott kan bli en riktig terror framåt kvällen. Maxa med citronellaljus, myggspiraler och en Thermcell som sträcker sig över 20 kvm yta.... så kan ni njuta i lugnan ro runt bordet.

(Myggljus, Thermacell finns bland annat att köpa hos Jakt.se, Smartasaker.se och Elgiganten).

6. Slabbigt på bordet?

Nej kräftskiva är allt annat än en fin middagsbjudning. Det sörplas, sprätts och spills. En vaxduk är det bästa underlaget du kan ha - och idag finns det en uppsjö snygga att välja på, från klassiska rutor och prickar till trendiga mönster och blommor. 

(Snygga vaxdukar hittar du bland annat hos Sovtex.se, Skapamer.se, Rusta och Jysk).

7. Blommor på bordet

Inte bara midsommar kräver sina blommor. Sätt pricken över i och duka upp flera små vaser eller syltburkar med blommor i. Solrosor, dillkvistar, sirliga grässtrån, örter, mynta, lavendel, nyponrosor och ängsblommor skapar de mest ljuvliga dofter!

8. Stilfull vinkyl

Elegant och praktisk vinkylare tillverkad av akrylplast från Vinglas.se. Kylaren rymmer nio flaskor vin eller bubbel och passar perfekt att ställa fram på din fest.

(Vinkylare/ Champagnekylare eller vanliga zinkbaljor att fylla med is hittar du bland annat hos Partykungen, Clas Ohlson och Bauhaus).

9. Snyggaste snapsglasen


Munblåsta snapsglas i förvaringslåda av ek från Sagaform. Du kan vända på glasen och får därmed två olika storlekar på snapsen, 4 cl eller 6 cl. De är perfekta att ta fram när du har gäster eller att ge bort som gåva. 

(Vackra snapsglas finns hos Cervera, Frapp.se och Sagaform).

10. Tillbehör är A och O

Kräftor är ju inte direkt mättande. Därför är tillbehören desto viktigare på just kräftskivan. 

Ställ ut lite snacks som chips och romdipp, baka några matiga pajer och ställ ut lite knäckebröd och focacciabröd i skålar lite runt om. Så kan du lugnt luta dig tillbaka och slippa passa upp på gästerna.

Här har vi samlat alla smarriga tillbehör till kräftskivan >>

11. De fula... ehum... de roliga tillbehören....

Ja okej... vi kan väl inte helt hoppa över det här med hattar.... för inget är väl så roligt, som att få larva till sig och sjunga snapsvisor så där lagom falskt i en ful hatt?

(Roliga tillbehör till kräftskivan hittar du bland annat hos Partykungen, Temashop och Partyhallen).

Pajer

Såser och tillbehör

Bröd

Snaps

Fler recept med kräftor

ViktVäktarnas skaldjurslasagne