kraftor

Gott vin till kräftskivan - redaktionens 10 tips!

Alla älskar kräftskiva! Men det kan vara lite svårt att matcha goda viner till en festmåltid med flera olika komponenter som salta kräftor, krämiga västerbottenspajer och lättare sallader. Men det finns en mängd smarriga viner som passar till kräftskivebuffén, spana in redaktionens favoriter här!

Vi på redaktionen är inga utbildade sommelierer och vår smak varierar, en del av oss föredrar torra viner och andra mer söta.
Generellt passar friska och fruktiga viner med mineraltoner, eller lite druviga och blommiga varianter till skaldjur. Till västerbottenpajen kan ett mousserande vin passa gott och har du mycket gratinerade tillbehör - ja då är ett fylligare lite mer sött vitt vin med lite fatkaraktär ypperligt.

Kräftor innehåller en av våra fem grundsmaker, umami. Umami kommer fram extra bra med drycker som är friska och fruktiga. Här är våra gemensamma topp 10 favoriter till kräftskivan:
Kräftskiva redaktionens favoriter

Fino Inocento, Spanien , Andalusien , Jerez. Nr 8202, 99 kr.
Stiltypisk, jästig, frisk smak med inslag av gula äpplen, mandel, torkade örter och citrus. Serveras vid cirka 10°C som aperitif eller till tapas.

Château du Cléray, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, 2020, nr 2185, 95 kr.
Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

Puy Chéri, Syrah Rosé, 2021, Frankrike, Languedoc-Roussillon, VdP d'Oc, nr 2209, 85 kr.
Bärig, ungdomlig smak med inslag av hallon, färska örter, smultron och blodgrapefrukt. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till fisk- och kycklingrätter eller till sallader.

50°, Riesling Trocken, 2020, Tyskland, Rheingau, nr 5824, 99 kr.
Ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna sallader.

Leth, Grüner Veltliner, 2021, Österrike, Niederösterreich, Wagram, nr 4200, 95 kr
Fruktig smak med inslag av päron, honungsmelon, vitpeppar, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

Kräftskiva redaktionens favoriter 2

Ruppertsberger Imperial Riesling, 2021, Tyskland, Pfalz, nr 72038, 99 kr.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, aprikos, honung, ananas, mineral och citron. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till fisk- och skaldjursrätter eller till sallader.

Leitz Eins Zwei Dry, Riesling, 2021, Tyskland, Rheingau, 5822, 104 kr
Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, lime, gröna äpplen, örter och mineral. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader.

Saint Clair, Vicar's Choice Sauvignon Blanc, 2021, Nya Zeeland, Marlborough, nr 12000, 109 kr.
Aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, passionsfrukt, nässlor, vita vinbär och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, eller till syrliga getostar, eller till sallader.

Pierre Chavin, Côtes de Provence Rosé, 2021, Frankrike, Provence, Côtes de Provence, nr 74125, 129 kr.
Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, smultron, färska örter, vattenmelon och blodapelsin. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Langlois, Crémant de Loire Brut, Frankrike, Loiredalen, Crémant de Loire, nr 7404, 159 kr.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, honung och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

(artikel uppdaterad juli 2023)

Fler goda dryckestips till skivan

Goda recept med kräftor