Bakad torsk med kräftor

NYHET
Bakad torsk med kräftor
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Bakad torsk med kräftor

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

1 h

Bakad torsk med kräftor, skaldjurssås och sockerärtor är en festlig huvudrätt som sätter guldkant på dagen.

Ingredienser

portioner

Torsk och kräftor

  • 12-15 kräftor
  • 600 g torskrygg
  • 150 g sockerärtor
  • smör
  • neutral olja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Sås

  • kräftskal
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • krondill
  • salt
  • peppar
  • ev citron
  • 2 msk smör
  • ev majsstärkelse

Servering

  • färsk dill
  • ev kokt potatis

Gör så här

Torsk och kräftor

  1. Skala kräftorna och spara skalen.

Sås

  1. Fräs skalen med schalottenlök, vitlök och tomatpuré i lite smör. Häll på vin, reducera något och tillsätt därefter vatten.
  2. Tillsätt grädde och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
  3. Smaka varsamt av med lite krondill eller vanlig dill.
  4. Sila av såsen samt smaka av med salt, peppar och eventuellt citron.
  5. Red ev av såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten om du vill ha en tjockare sås.
  6. Vispa ner smöret strax före servering.

Torsk och kräftor forts.

  1. Krydda torsken och baka den i ugnen på 125 grader i ca 15 minuter. Innertemperaturen ska bli 48-52 grader.
  2. Förväll sockerärtorna i lättsaltat vatten.
  3. Värm kräftstjärtarna försiktigt i lite av såsen.

Servering

  1. Servera torsken med sockerärtor, kräftstjärtar och rikligt med skaldjurssås.
  2. Toppa med dill och servera eventuellt potatis till.