Vitt vin Redaktionens favoriter header

Vitt vin - redaktionens favoriter

Vin är verkligen en smaksak! Antingen gillar man sträva viner, fylliga viner, söta viner eller viner som inte gör så mycket väsen av sig. Vi på redaktionen har såklart också olika smaker vi föredrar - och här är våra 8 favoriter!

Ellinor: Jag gillar friska fruktiga viner med hög syra - så vita viner från Österrike ett säkert kort

The butcher, white cuvée, 2018

Österrike, Burgenland
Nr 71739, 139 kr
Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, vit persika, kryddor och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött eller till vegetarisk rätter.

Ellinors kommentar: Det här vinet har jag precis upptäckt och det har blivit en riktigt favorit (gillar även det röda med samma namn). Det är ett fruktigt, torrt vin som har mycket smak. Gör sig bra som sällskapsvin men också jättegott till ljusa kötträtter. 

Leth, Grüner Veltliner, 2019

Österrike, Niederösterreich , Wagram
Nr 4200, 99 kr
Fruktig smak med inslag av päron, galiamelon, vitpeppar, persika och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

Ellinors kommentar: Det här vinet är gjort på Grüner veltliner - en av Österrikes mest odlade druva. Vinet är min favorit sedan många år och har blivit lite av mitt "säkra kort" , ett vin som jag ständigt kommer tillbaka till. Fräscht med en fruktig smak och som dessutom är prisvärt och passar till mycket.

Isabel: Jag gillar friska viner med mycket smak

Georg Breuer, Riesling Sauvage , 2019

Tyskland, Rheingau
Nr: 5899, 149 kr 
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, färska örter, mineral och limeskal. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Isabels kommentar: Mitt husvin! Detta har jag alltid hemma att bjuda på. Passar lika bra till asiatiskt som till fisk och sallad. Perfekt sommarvin!

Folklore Albariño, 2019

Spanien, Galicien, Rías Baixas
Nr: 6263, 129 kr
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, mineral, gröna äpplen, ananas och limeskal. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur, eller till sallader.

Isabels kommentar: Ett vin som är lätt att gilla! Vill man ha ett vitt vin som inte är för sött eller smörigt är detta verkligen en hit. Passar både som sällskapsvin och till mat!

Helena: Jag tycker om enkla, fruktiga viner med lagom sötma - dessa två är perfekta vita allroundviner.

Kung Fu Girl, Riesling

USA, Washington State
Nr: 2690, 149 kr
Fruktig, mycket frisk smak med liten sötma, inslag av gröna äpplen, honung, ananas och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur.

Helenas kommentar: Alla som jag bjuder detta vin på - älskar det! Ett favorittips från många sommelierer och bland oss vanliga vinälskare. Enkelt, fruktigt och och precis lagom sött. Det här finns alltid i kylskåpet hemma.

Black Tower, Fruity White , 2019

Tyskland, Rheinhessen
Nr: 6045, 72 kr
Druvig, ungdomlig smak med sötma, inslag av päron, honung och persika. Serveras vid 6-8°C som sällskapsvin eller till sötsura och heta asiatiska rätter.

Helenas kommentar: Det här vinet kom jag över av en slump när jag åt veganmat för några år sedan. Det är veganvänligt, har något lägre alkoholhalt och har ett oförskämt bra pris. Fruktigt och lättdrucket vin utan komplicerade smaker, ett perfekt "nybörjarvin".

Danielle: Jag gillar friska lite syrliga viner. Jag är en typisk Riesling-tjej!

Loimer Lentz, Riesling 2018

Österrike, Niederösterreich , Kamptal
Nr 4350, 149 kr
Ekologiskt vin, fruktig, mycket frisk smak med inslag av honungsmelon, gröna äpplen, päron och citrus. Serveras vid 8-10°C som apritif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Danielles kommentar: Jag gillar att äta asiatisk mat och till det passar en frisk och lite syrlig Riesling bra. Den här är en favorit som alltid brukar finnas i vinhyllan hemma.

Bründlemayer, Riesling Kamptaler Terrassen, 2018

Österrike, Niederösterreich , Kamptal
Nr 74167, 199 kr
Medelintensiv doft av grön citrus, mogen, röd grapefrukt och mineral. Smaken är frisk och intensiv med en aning vitpepparkrydda i avslutningen. Ett utmärkt val till rökt fisk, sallader, färsk getost med örter och ej för kryddiga asiatiska rätter.

Danielles kommentar: Jag är en typisk Riesling-tjej och de tyska och Österrikiska vinerna är mina favoriter. Det här vinet passar till många rätter, från fisk till sallader.

Lina: Jag kan uppskatta både en riktigt friskt vin som får det att dra i kinderna, men också ett smörigt vin med fatkaraktär. Beroende på tillfälle och mat!

Bonterra, Chardonnay

USA, Kalifornien
Nr 16632, 149 kr
Fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mango, brynt smör, nötter, apelsin, kardemumma, ananas och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk eller till ljust kött, gärna grillat.

Lina kommentar: Det här vinet är riktigt trevligt, fylligt och prisvärt. Till en torskrygg med smörig sås eller gräddig fiskgryta passar det här perfekt!

Sancerre, Les Baronnes

Frankrike, Loiredalen, Sancerre
Nr 32253, 229 kr
Nyanserad, aromatisk och med mycket frisk smak. Smaken har inslag av gröna äpplen, svartvinbärsblad, krusbär, päron, mineral och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, sallader eller till syrliga getostar.

Lina kommentar: Jag älskar Sancerre, och just den här kommer jag alltid tillbaka till. Den är väldigt frisk och god både i sig själv och tillsammans med mat - allra helst räkor!

(Artikeln är uppdaterad mars 2024)

Recept med fisk och skaldjur

Skreitorsk med musselragu

Skreitorsk med musselragu

Albin Wessman, Adam Dahlberg
1 h
Bläckfisk med romescosås

Bläckfisk med romescosås

Zacharias Lindqvist Hansson, Fanny Werngren
1 h